začínáme s AOS      řády aos      uzavřená diskuze      přihlášky - propozice      výpočetní program      archiv výsledků      archiv jednotlivců      fotogalerie      videogalerie      radary      dopisovatelé      kontakty 
   ARCHÍV:
.
         2023
.
         2022
.
         2021
.
         2020
.
         2019
.
         2018
.
         2017
.
         2016
.
         2015
.
         2014
.
         2013
.
         2012
.
         2011

  19.04.2014 00:21   Pohled z bedny.     (2. kolo SCM - Frýdek-Místek)
Druhé kolo Shell Cupu Morava se konalo ve Frýdku-Místku. Bydlím v nedaleké Ostravě, takže terén byl pro mě docela známý.

První etapa nabízela itinerář obsahující pouze průjezd kótami v daném pořadí. Aby to nebylo tak jednoduché, byli jsme podmínkou přinuceni projíždět každou kótou rovně. Celá etapa nebyla nijak zvlášť obtížná a zajeli jsme ji v celku dobře, i časový limit byl dostačující.

Ve druhé etapě byla hned na startu drobná zrada ve formě schovaného SPK, ale tuším, že jej nakonec nenapsala žádná z posádek Shellu. Zajímavostí a pěkným zpestřením etapy byly "plánky", ke kterým patřila ještě podmínka: Projeď vždy všechny komunikace mezi křižovatkami, které plánek obsahuje nejkratší cestou s možností jet po některé vícekrát. Díky tomuto jsme například jezdili po parkoviště sem a tam a potkali se i s posádkou Magdolenů. Ke konci etapy jsme stejně jako již zmíněná posádka trošku bloudili po sídlišti, ale naštěstí jsem se po nakopnutí řidičem našel a objevil CÍL na mapě. Nakonec jsme dojeli bez časové penalizace.

Autorovi tratě bych chtěl tímto poděkovat za skvělé dvoukolo a doufám, že se ve Frýdku-Místku uvidíme i příští rok. Jen je škoda, že se Shell Cupu neúčastní více posádek.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: KlasaD   


  16.04.2014 07:48   Pohľad z debny.     (3. kolo SCM - Frýdek-Místek)
Úplný záver druhej etapy druhého kola SCM sme(som)tak dokecali, že sa tomu až ťažko dalo uveriť. Zle som si pozrel kde je cieľ a tak sme 18 min blúdili na nejakom sídlisku. Kým my svitlo, bolo už neskoro a do cieľa prichádzame s meškaním 29 min. Končíme tak poslední.


Posilnení údeným kuracím stehnom a zemiakovým šalátom odchádzame do ďaľšieho boja odhodlaní vyhrať. Od štartu do bodu Z robím prvú chybu,keď si veselo ideme do mapovej jednosmerky vyznačenej v detaile. Pred odovzdaním JV si to ale všimnem, tak si dopisujem spk K,E.Spk K ale bola navyše tak to mám za 60tb. Z bodu Z do bodu K bez problémov bereme spk 9.V kóte 303 najprv plníme podmienku odbočiť vpravo,spk HA, potom až výjazd v smere šípky. Po výjazde z bodu J pár reálnych križovatiek bereme spk E a mapovo do bodu K pre spk 9. Opäť pár reálnych križovatiek a mapovo do bodu Y. Séria reálnych údajov okolo nákupného centra s spk R končí podľa itíku na Daj prednosť vpravo. Bola to však stopka s spk T. Jedna drobná chyba od autora,ktorá sa ešte zopakovala v ďaľšej etape na inom mieste,inak parádne postavenej súťaži.Po výjazde z bodu M 3x(L,P) na parkovisku kde sme sa krútili v 2 etape dopoludnia. Tentokrát len pre spk 4. Záver mapovo do kóty 304 a do cieľa. Píšem spk R,5. Následne si uvedomujem, že v kóte 304 sme vlastne neboli, tak si pred 5-tku dopisujem ešte jedno R.


Po prvom kole SCM v Hlučíne som otca asi moc vychválil za JZ, tak mi teraz na zúženom prejazde rozmlátil pravý speťák. Čas mal 50s. + 30tb za cúvanie do garáže a odpálenie kolíka so speťákom.
Na úvod druhej etapy si berieme falošnú spk U. Po splnení podmienky v kóte 401 prichádzame na stopku s spk 11,ktora bola v itíku nakreslená ako Daj prednosť. S predtuchou druhej chybičky autora pokračujeme ďaľej.Mapovo do bodu N sme ešte odbehli pre spk 21. Cestou na začiatok SM1 po mape Brušperku starej desiatky rokov sme trochu náhodne natrafili na spk O.Zo slepej mapy s spk 2 som nenašiel najkratší prejazd do kóty 401, tak si píšem navyše spk 21. Po výjazde na juh prichádzame k už spomínanej stopke s spk 11. Za bodom M na vyznačenom tvare bereme spk 1. Mapová cesta do bodu Z bola pre nás najnáročnejšia, no zvládli sme to bez blúdenia a za obchodným centrom bereme pri stopke spk T. Cestou do cieľa sa ma otec ešte 4x spýtal či viem kde je cieľ a či nejdeme pobehať na sídlisko.


Za 3tie kolo SCM máme ,,len" 3 spk navyše a tak si pripisujeme ďaľšie víťazstvo v perfektne postavenej súťaži plnej dobrých nápadov a fínt. Veríme, že sa tu stretneme aj o rok.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: MagdolenR   


  14.04.2014 07:47   Jel jsem letošní Frýdek-Pístek
Jsem od přirození línej něco textu naťukat, ale letošní „FRÝDEK-PÍSTEK“ mi nedá jinak.

Klobouk dolů a velký dík před lidmi, kteří přesto, že AOS (jak sami tvrdí a naštěstí tomu tak celkem není) pověsili na hřebík, mají jiskru nápadů a zkouší do naší zábavky vnést nové prvky.
Pokusů opustit zajeté koleje typu na stopce něco, na dejce něco v kótě něco není moc a když pak po nás najednou někdo chce, abychom v kótě dělali nejdřív, co nechceme, než uděláme co chceme, nebo místo notorického domalování či mazání mapy nás slušně požádá, abychom si smázli i body, I další inovativní prvky byli zajímavé a oživující.

Neodpustím si, ovšem, připomínku, že tyto prvky by měli být formulovány o něco jednoznačněji, tak, aby nebyla možnost dvojího výkladu. To pak, ovšem, naráží taky na účast zahraničních posádek, které, dovedu si představit, ze zadání nerozumí ani autobus.

Jako příklad bych použil zadání ze stejné soutěže: STOP 1.x P, 2.x L atd. Běžně používaný prvek, no dodnes musím na každé soutěži zkoušet dvě varianty 1.x, 2.x …. Na té samé DZ nebo na 1. DZ P, na 2. L atd. a pak jet až to, co sedne.

Třeba bude někdo ze starších a zkušenějších kolegů namítat, že je vše jasné, protože se to tak „vždy“ jezdí, ale vysvětlujte to těm, co to jedou poprvé. Já to jel po x-té a pořád ne a ne, až na podruhé.

Na druhou stranu musím říct, že nápady postavit etapu na „čistý výkaz“ už tady byly, (je to zřejmě výplod lenosti vyhodnocovatelů výkazů) a vždy se ukázalo, že postihnou poctivce, co etapu oddřou do posledního okénka i za cenu ztráty času (nebo i ty, co vyměknou a napíší i to co nemají- viď Drobíci) a vychytralci, co to odhalí (třeba Bodičtí) na tom vytřískají výsledek, už tady byli před X lety.

Takže, Láďo, neopouštěj nás a dokud ti nebude devadesát, obohacuj náš sport tvými nápady, za které ti budeme nadávat a kritizovat tě a pomlouvat, které ale zajisté tento sport obohatí.
A pokud by tahle slohová práce někomu vyznívala jako kritika, tak vězte, že je míněna jako kritika naprosto pozitivní, s cílem motivovat do další prospěšné práce.
Jinými slovy: „ od nesmělých úspěchů k smělým neúspěchům“ Ale dost žertů, upřímně děkuji a věřím, že za všechny, a že to s námi potáhneš dál.

Vlado Bodický
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Bodický Vlado   


  12.04.2014 18:35   Pohled z bedny.    (Moravský pohár začal v Hlučíně)
Poslední březnový víkend se konala v Hlučíně a blízkém okolí první soutěž Moravského poháru. Pořádání se ujal zkušený pořadatel včele s dirigentem Pavlem Zbytovským a autorem trati Jirkou Burešem, na kterého jsem v minulosti slyšel jen samou chválu, ale žádnou "jeho" soutěž jsme nikdy nejeli, tak jsme přesně nevěděli do čeho jdeme. Zahájení proběhlo v přátelském duchu tradičně v budově místního autoklubu. Soutěž měla 2 etapy o celkové délce 79 km s rychlostním průměrem- v 1. etapě těsně pod 30 km/h a ve 2. etapě těsně nad 30 km/h. Účast byla hojná- velmi slušných 18 posádek a konkurence velká- z první pětky mistráku startovaly 4 posádky, tedy 2 nejlepší moravské i 2 nejlepší české! Startovalo se údajně v pořadí, ve kterém se posádky přihlásily- dobrý nápad k zamyšlení dalším pořadatelům poháru, aby motivovaly posádky k včasnému přihlášení.
Iti 1. etapy i mapa M50 se vešly na jeden list A4 a ještě jsme dostali na A3 další mapu, což však byla lupa zahrnující celý prostor soutěže a to mě trochu zmátlo, i když na toto bylo upozorněno v prováděčkách. Hned po startu byl dost náročný průjezd- nesměli jsme přehlédnout STOPku prakticky hned po startu a pak ještě správně určit začátek SM, kdo udělal v tomto chybu, tak mu chyběly hned první 3 průjezdky v soutěži a to je trochu moc na jednu chybu. Kolečko na začátek SM bylo navíc prošpikováno dvěma skoro stejně dlouhými průjezdy a do toho ještě vložák. Následující šipkáč po Hlučíně nadělal řadě posádek problémy a ztratily v něm dost času. Pak už to bylo pěkně jezdivé- pár údajů, mapa a do toho nějaký ten vložák. Škoda chyby, která se vloudila, kdy autor nepočítal s jednou dejkou, která nás vyhnala 1,5 km mimo trať do další vesnice a zase zpět. Cestou se ještě vyskytly 2 přibližně stejně dlouhé trasy do mapového místa, ale jak jsem zjistil po soutěži, tak to pro většinu časovou ztrátu neznamenalo- každý si zajel (včetně autora) ten "svůj" nejkratší průjezd a teprve až po dojezdu jsme zjistili, že existovaly průjezdy dva. Po soutěži jsme ještě zjistili, že jsme v jednom místě přejeli plnou čáru- asi moc čitelná nebyla, když toto místo bylo označeno v lupě, já jsem však v tomto místě lupu nepotřeboval, takže jsem na pl. čáru ani neupozornil, naštěstí za nula. 3 posádky zajely 1. etapu čistě za SPK, avšak s různým zpožděním, což nakonec rozhodlo o celkovém výsledku soutěže- č. 3 (1 min. zpoždění), č. 75 (20 min.) a č. 2 (32 min.).
2. etapa se jela v podobné duchu- iti i mapa M50 na jedné A4, lupa zůstala stejná, 2 podmínky, 3 vložáky a pouze 11 údajů v iti znamenalo pěkné jezdivé průjezdy s několika náročnými místy na řešení. Chyběla nám hned první průjezdka v etapě, kdy nás vodorovné dopravní značení v křižovatce dle autora vyhnalo do mapové jednosměrky (http://www.mapy.cz/s/9Dy9), celý prostor křižovatky byl bez ostrůvku v rozměru cca 30m a mapa M50. Asi se to dalo pochopit, ale nejsem příznivcem toho, abych podle vodorovného DZ určoval, která část křižovatky je či není v mapě M50. Jednou to autor považuje za fintu, jindy řekne, že se jedná o jednu křižovatku a navíc ještě v M50. V Šilheřovicích se jednalo o krásný a vtipný průjezd- 2x výjezd ze stejné kóty v kombinaci s vložákem za koncem obce, STOPkou a přehodnocením u zákazu vjezdu nám pěkně zamotalo hlavu. Při tomto průjezdu jsme se dostali až do detailu k. 336, kde opět rozhodovalo vodorovné DZ- tentokrát se nechal rozhodčí přesvědčit jednou posádkou o správnosti svého řešení, kdy tvrdili, že vložák za "koncem obce P" (což se plnilo při příjezdu do det. 336 od V), je vyhnal z důvodu značení na silnici ještě před detailem doprava. V tomto případě určitě nesouhlasím, komunikace vedoucí z detailu na V je 30m dlouhá a pokud by v této vzdálenosti byla nějaká další křižovatka, musela by být v detailu naznačena. Ze směru příjezdu to vypadalo takto (na fotce chybí vodorovné DZ)- http://goo.gl/maps/4kCnV. Dalším zajímavým místem byla 2 mapová okna se stejným kruhovým objezdem, první bez výjezdu, druhý s výjezdem. Tady jsem docela váhal, jestli chce autor chce objet nějaké kolečko, nebo bude stačit popojet po kruháku o jednu křižovatku dál, zvolili jsme druhou možnost stejně jako autor. Je tady trochu nejasné resp. Řády neřeší to, když autor nakreslí do jednoho okna 3 propojené map. křižovatky- kruhák se 3 výjezdy, kdy není vlastně úplně jasné do které z těch 3 křižovatek mám dojet, abych to mapové okno splnil, tak to bude asi do té nejbližší? Menší zádrhel ještě nastal v šipkáči po návratu do Hlučína, kdy byly v šipkáči uvedeny semafory, ale těsně před nimi byla STOPka, takže vložák P. V další obci jsme po dalším vložáku dojeli, bohužel, k "dejce" a tam by měl být v šipkáči výjezd zadaný, ale nebyl. My jsme byli tvrdý a pokračovali dál až k dalším semaforům, ale s tím už autor nepočítal, škoda toho nezadaného výjezdu na "dejce" (stačilo doplnit jeden údaj na otočnou) a bylo by to v pohodě vč. mapového návratu.
Celkové soutěž hodnotím jako velmi pěknou se spoustou zajímavých nápadů a průjezdů, svou náročností přesně odpovídající úrovni poháru, kdy i posádky s vyššími čísly mají šanci se dostat ve výsledkové listině hodně vysoko. Nějaké chybičky se sice vyskytly, ale tak už to chodí a celkově kladný dojem ze soutěže nezkazily. Bude-li Juras zase něco stavět a budeme-li mít čas, rádi zase přijedeme, díky všem pořadatelům.
Dalšího vítěze prosím, aby alespoň 2 dny počkal se svým příspěvkem, aby ten můj neskončil na smetiště dějin (moc se mně nelíbí, že je na hlavní stránce viděn vždy pouze poslední příspěvek), když už jsem se to sepsal. Snažil jsem se to napsat tak, aby i ti co se nezúčastnili, z toho něco měli.

Za st. č. 3 Zdenek Klenák
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Klenák Zdeněk   


  07.04.2014 17:32   Pohled z bedny.     (Český pohár Pyšelka dopoledne)
2.kolo ČP, autorka Míša Modálková, rozhodčí Michal Gottwald.
K restauraci Pyšelka jsme přijeli jako jedni z posledních. Nejdříve se měly odjet obě zručky na malém šotolinovém parkovišti a tak tam byla velká tlačenice. Rozhodli jsme se pro stejnou taktiku jako minulý týden v Hlučíně a tedy že budeme startovat poslední. Teda skoro, protože Sobotovi se rozhodli pomoci Zdenkovi na zručce, který se jinak snažil zoufale uběhat na place všechno sám. A tak ji jeli jako úplně poslední oni. Rozhodně mu pomoci bylo milé rozhodnutí, které oceňuji. Nevím jak, ale zase mě časově Jarda Holman pojel v obou zručkách o 3 vteřiny. Teda mě porazilo více posádek, ale Jarda, to je vždycky srdeční záležitost. Nejlepší čas dosáhl v druhé zručce Dan Vizi s Trabantem a to o 5 vteřin, já bych mu to s tím autem zakázal nebo aspoň branky o půl metru zúžil. A to všechny i se čtvercem.

Na rozpravě si myslím, že Michal řekl spíše více než méně a jak to bývá, spíše se to zamotalo. Informace o tom, že se na trávu nejezdí s výjímkou, že jednou se tam ale jede, byla od začátku podezřelá. Což pak některé posádky zavedlo do prekérní situace. Hlavně u kóty 200 na začátku 2. etapy to chtělo určitě zákaz vjezdu, protože na tom byla finta.

Itineráře. Mapové podklady se mi celkem líbily, zvýraznění mapových komunikací v originální pětadvacítce komunikace zpřesnilo a na pozadí byly současně čitelné i jiné informace, jako nemapové komunikace, řeka atd. Byla to časově jednoduchá a dobrá úprava mapy. Itineráře byly přehledné, neměl jsem zásadní problém, co po mě autor chce. Teda po startu jsem si to moc nemyslel, nejdříve jsem dvě minuty řešil dva na chlup stejné průjezdy a když jsem si jeden vybral, ujel jsem 100 metrů na rozcestník a na jednom průjezdu z nich byl zákaz. Tohle nemám moc rád. Velice pěkná se mi zdála následná kombinace mapově a reálně levá až do té doby, než jsem se v cíli dozvěděl, že na reálné vlevo byl tam někde vpravo nějakej zákaz vjezdu. Je zajímavé, že to měli správně hlavně posádky z Shellu a z druhé poloviny výsledkovky. Pak jsem se hodně zapotil v Čerčanech, tam jsem se zamotal opravdu hodně a až v cíli jsem zjistil, že jsem klidně projel jednosměrkou v protisměru při návratu na SM. Ale plech byl naštěstí na na hlavní. V obci Mrač byla podařená kombinace reálného a mapového líniového itineráře. Nejvíc oceňuji vyřešení návratu na SM v Benešově, kde si autorka poradila se stavbou na komunikaci a dočasnou uzavírkou. Hezkou tečkou za velice solidní 1. etapou byla ostrůvková kombinace na konci. Druhá etapa začala tam, kde první skončila. Neměl jsem problém s nezadaným průjezdem kóty 777, zdálo se mi to v pořádku. Pak ona nešťastná kóta 200 a hluboké koleje v travičce. Poté následovala trochu oddechová část na značkách pozor děti. Začalo to být zase zajímavé až v okolí Poříčí nad Sázavou po sjezdu z hlavního tahu na Prahu. Tam sice rozhodčí přehlédl dvě stejné vzdálenosti do 20 procent, o něco kratší varianta měla kromě drobného zacyklení docela dobré řešení a v cíli se to uznalo oboje. V Poříčí jsme na komunikaci našli pětimetrovou vodorovnou dopravní značku pozor děti, kterou jsme se rozhodli ignorovat, protože autor nenabízel žádné vtipně řešení. Nakonec se ukázalo, že to ignorovala jak autorka, tak i rozhodčí. Možná to bylo přehlédnuto z důvodu, že možná při najíždění neseděl v autě ani jeden řidič, ale jenom dva navigátoři. Skoro všichni jsme se nechali nachytat v Nespekách na nastrčené otočné za sto šedesát, před ní byla mapová doprava. Pokud vím, dobře to měl asi jenom Zdeněk K. a to ho mohlo vynést do čela. Dojezd do cíle přes Pyšely jenom potvrdil celkový dobrý dojem z obou etap. O pořadí na prvním místě nakonec rozhodlo zpoždění 6 minut druhé posádky v cíli, tentokrát se nahoru vrátil Franta Šindler a Jarda Holman. Rozdíl 29 bodů je minimální. Na třetím místě veliké překvapení 2.kola, Karel s Pepou to natřeli zbytku startovního pole.

Pokud to někdo z textu nepoznal, tak chválím jak dobrou stavbu tratě tak i dobrou práci rozhodčího. Mělo to myšlenku a bylo to bez zásadní chyby.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: MirekP