začínáme s AOS      řády aos      uzavřená diskuze      přihlášky - propozice      výpočetní program      archiv výsledků      archiv jednotlivců      fotogalerie      videogalerie      radary      dopisovatelé      kontakty 
   ARCHÍV:
.
         2023
.
         2022
.
         2021
.
         2020
.
         2019
.
         2018
.
         2017
.
         2016
.
         2015
.
         2014
.
         2013
.
         2012
.
         2011

  28.04.2014 11:31   Azimutové orgie s reálnými slepými mapami v Zábru - noc
Když jsme jeli před 14 dněma s Jardou Holmanem Frýdek, tak jsme se bavili o tom, že nemám rád azimuty a úhly. To jsem ještě netušil, co mě bude čekat v Zábru.

Berte prosím tento zápis jako pouhé zhodnocení mých zážitků. Mě se soutěž líbila, čekal jsem, že bude těžká a tak mi to nepřekvapilo. Pouze zde vyzdvihuji podle mého nejlepší místa a také to, co se mi nelíbilo. Ani to není zápis z bedny – pokud ho chce Špáča použít a jen se něco doplnit, nebráním se tomu. My máme k bedně zatím ještě daleko…..

1.etapa

Začalo lejt a tak nějaké šipky na komunikaci jaksi nebyly vidět. Takže jse si najeli na SM hned doleva což se ale podle šipek na silnici nemělo. Za 100 TB. První i druhá slepka v pohodě, druhá domalovaná a výjezd mimo mapu. Tady byla při jízdě po nemapě dejka bez zadaného průjezdu, ale rovně se po ní dalo jet jasně bez problému. Teď po plánku na azimut 201°. Kde to sakra asi je?? Došlo mi, že asi na kruháku a pak jsem naznal, že reálná jízda znamená po kruháku kolem dokola…… Opačný azimut proti 201° je 21°, že a tak to bylo v pohodě…..

Pak lehký průjezd do Stavenic a reálný azimut 205°. Jeli jsme to okolo bodu 11 a následně si vzali třikrát SPK X – jednou tedy špatně. Kde ten azimut autor chtěl nechápu, ani když teď koukám na google-mapy a seznam-mapy.

Klidně do Úsova, jednosměrka z detailu mi hnala vpravo na panelku ale tam jsme dle výjezdiu stejně chtěli. Že SM12 začínala už před kapličkou jsem neodhalil a proto mi chyběla SPK B. Průjezd po náměstí v Úsově s protijednosměrkováním komunikací byl pěknej.

V Polici se mapově vyhnout SPK H a pak už do Dubicka. Tady mi to nějak nenadchlo – tedy nevím jestli kvůkli jedné chybě nebo kvůli divnému oplechování. Hned ten první reálný údaj za bodem 12 jsme nenašli a tak chlupatou jsme začali na odhad a podle davu aut, co tam jezdily… Poslední chlup byl také zvláštní, protože na tom place řešit chlupy se mi nelíbilo. Pak ty azimuty jakžtakž ale po azimutu 63° se dojelo pro plech A ale protože jsme byli mimo mapu (plánek) muselo se jet reálně až na neoznačený záraz (téčko). Pak na SM ale vyhnutí se domalovanému bodu 13 nebylo nijak ošetřeno. Objedu nájezd na SM14 přes SPK U a a moje špatná chvilka v Dubicku byla završena tím, že mi chybí podruhé plech U a já teď nevím proč. Bo otočení po DZ „STOP“ se dělalo po hodinách a tedy pode zjednosměrnění trasy SM také po hodinách přes SPK Y. Proč tam mělo být druhé U??

Ve Hrabové jsme si vzali dvakrát zmoklou živou a v Leštině nás DZ vyhazovaly ze SM. To bylo celkem jednoduché i když čas tlačil. Hurá do ČK2.

2.etapa

SM21 mi domalovala mapu a zkrátila jednosměrky. Pak už jsme tedy z bodu 22 podruhé mohli jet dle podmínky s azimutem nikoli na jih ale na západ. A nebylo to nijak ošetřeno. Jet se po přejetí Moravy opytlit už jsme nemuseli bo jsme si ten plech pamatovali z minulé etapy .

V Zábru moje hrubá mapová chyba bo jsem přehlédl mapový vykous a nejeli jsme na rampu u garáží.

Reálný údaj nás vyhnal na náměstí do neplánku (nemapy). A přikázaný směr pak znovu kolem dokola. Oblíbená finta, že kóta nepřerušuje jednsměrku nás nenachytala a bereme SPK T. Ze slepky mě shodí vložák a tak se dle ZM opět vracím k živé PK a dojíždím SM. Dále mapový tvar a plánkově mě to hází na otočku a DZ s přikázaným směrem mě opět vyžene do neplánku.

Nezapomenu si bod 23 najet z nejmenšího azimutu a mažu směr Postřelmov. V Zábru jsme bohužel nějak přehlédli SPK N.

Začíná série reálně najížděných slepých map propojených s vložákem za začátkem obce – ta byla moc pěkná. Jen mě zaujalo, že se ve výkazech nehodnotilo, že to byla SPK Š a nikoli SPK S. Nebo hodnotilo??

Jedu do kóty 275 se pytlit do Rovenska ale most přes obchvat mě vyžene vpravo a tak se přes SPK 2 a tunel vrátím zpátky do Postru. Z kóty 275 chlupku, která mě vyžene až za mostek a pak SM s mostkem na konci a tak tam musím P. Z kóty 271 na JV a zase azimut. Ten udělám u živé okolo sloupu a pak dvakrát L a beru živou podruhé. Za dalším azimutem si všimnu mostu a tak ta reálná P je až na další křižovatce.

Pak jsem zazdil v mapě vykous u hospody a jeli jsme na SM28 v klidu rovně (100 TB). SM28 ale končila už u odbočky na váhu – to fakt nenaměřím……. Takže SPK 1 navíc. Bod 24 dvakrát s podmínkou celkem v pohodě a pak už pryč.

U té krásné vily v Sudkově musím L i když Desná není Morava. Za kótou 290 zazdím reálný most a proto si nejedu pro otočné D. A pak bod 25 dle podmínkových pravidel a jsme v ČK3.


3.etapa

Nejdřív si na SM31 musíme nadjet kvůli kótě 296 a pak otáčení šipek v detailu kóty 310 bylo těžké. Druhé T mi docvaklo až později. Stejně tak v Brníčku jsem řešil, proč mě žene autor protii jednosměrce a už mi nedošlo, že jsem si šipku otočil.

V kótě 305 rovně bez problémů a pak v kótě 321. Tady to furt nechápu, jak se měla jet mapová chlupatá, tedy hlavně, kde měla začít. Chybí mi jednou SPK E a mapovou chlupatou jsme jeli až do Lesnice, což mi ale nakonec pomohlo s řešením tady a s průjezdem do bodu 31 přes otočenou šipku.

Z bodu 32 úhly, vložák s odbočením, pak azimut, slepice, vyhození do dlouhé jednosměrky a shození na kruháku.

A pak to přišlo. Do kóty 308 a tam rovně. Doprava ke kótě odbočit nešlo, pak jsem si neotočil šipku a jel do kóty 308 od východu. Teď přehlédnutá DZ odbočení a tak jsme nejeli vlevo ke Kauflandu. A následně ani správně mapovu chlupatou a celkem to tu máme za 400 TB. Jak se ta chlupatá měla jet snad vím… ale tam mi to bylo asi jedno. Ale od toho odbočení se to všechno odvinulo. Hodně drahá chyba.

Pak z kóty 309 a za mostem přes vlak azimutem P. Tady jsme se opět ztratili, takže jsme nevjeli do jednosměrky a chyběla nám SPK 7.

No a pak už do bodu 33, najít slepku vpravo a vzhůru na rychlostní vložku do ČK4.


Bylo to pěkné ale trochu dlouhé – příjezd ve 2:34. A to těch azimutů mělo být ve dne ještě víc….

..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: PetrM   


  24.04.2014 09:07   Pohled z bedny.     (Moravský pohár ve Frýdku-Místku)
Pohled z bedny na MP Frýdek-Místek (dvojkolo) neboli ve výsledku „zručkový souboj podle Duži“

Píšu toto poprvé, tak zaprvé musím fakt „poděkovat“ tomu, kdo toto vymyslel - úkolovat někoho psát z bedny, to byl určitě někdo, kdo na bedně nebývá, protože takové výmysly se dělají snad jen jako pomsta za bednu.

Před startem:

- Hlučín se nám vůbec nevyvedl tak jsme věděli, že chceme ve FM zabrat
- Před soutěží jsem si nějak dodrbal nohu tak jsme určili že zručky pojede R.A.
- Na začátku soutěže Duža prohlásil, že zručka je těžší než soutěž a že rozhodne zručka, to jsme zatím považovali za jeho skromné vyjádření k vlastnímu dílu trati
- Na to Mašek cítil u sebe Jardu Holmana a zbrkle mu naznačil „tak to vyhrajem“ - výzva že NE!
- Začaly u zahájení kolovat nějaké překlady do polštiny, ze kterých nám lehko nebylo, ale aspoň byl delší čas na trávení té domácí verze

Pak jsme tedy jeli dopoledne, iti vypadaly dost jednoduché na orientaci ale nebezpečné na pochopení atypických zadání. Tedy po těch řečech jsme jeli ZEJMÉNA OPATRNĚ a hlavně neudělat banální chybu. Dopoledne se nám to podařilo za čisté ale za cenu 11 minut = 60 TB, takže jsme s napětím čekali kdo jak dojede. Se stejným ziskem 60 TB za jednu PK navíc dojeli Mikšík-Bureš, takže fakt rozhodla zručka, kterou R.A. zajel líp.

Odpoledne jsme začali ještě opatrněji, protože podmínka v první odpolední etapě byla super – když ji nemám z čeho opsat tak se ji pokusím jenom vystihnout - něco ve smyslu „když v kótě chceš nebo máš jet někam, tak i kdybys tam nechtěl být vůbec, jeď napřed na druhou stranu“. Do místa zručky mezi etapami jsme budoucí bedna dojeli se stejnýma výkazama – dodatečně zjištěno že stejně blbě za 100 TB. Tak a zručka – R.A. porazil Jardu Holmana o 9 TB, takže tu poslední etapu už jsme jeli SUPER OPATRNĚ ať se to nepodělá. Vychytávková etapa kde jsme kličkovali mezi falešnýma SPK abychom nakonec vychytali tu správnou SPK JEB – etapa na pevné nervy. Takže zase rozhodla zručka jak Duža předpovídal, navíc nad takovým zručkařem jako je Jarda, takže bezva pocit…

… a sakra, dopisuju to po shlédnutí videa … nesklopené Jardovo zrcátko při měření (video 2:O8) a sklopené zrcátko na startu JZ (video 2:14) daleko daleko od kolků je vidět dost zřetelně a to se nedělá (i když to bylo asi dopoledne), tak si to asi kluci sami vysloužili 

Dík za napínavou soutěž

..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Dvorský Karel   


  20.04.2014 11:59   Reportáž z Ceny Frýdku-Místku.
Na Moravském poháru a Shell cupu ve Frýdku-Místku se podařilo natočit krátkou reportáž z průběhu této soutěže. Pomocí ní si můžete přiblížit, jak to ve Frýdku-Místku vypadalo.

REPORTÁŽ Z FRÝDKU-MÍSTKU
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Duža   


  19.04.2014 00:21   Pohled z bedny.     (2. kolo SCM - Frýdek-Místek)
Druhé kolo Shell Cupu Morava se konalo ve Frýdku-Místku. Bydlím v nedaleké Ostravě, takže terén byl pro mě docela známý.

První etapa nabízela itinerář obsahující pouze průjezd kótami v daném pořadí. Aby to nebylo tak jednoduché, byli jsme podmínkou přinuceni projíždět každou kótou rovně. Celá etapa nebyla nijak zvlášť obtížná a zajeli jsme ji v celku dobře, i časový limit byl dostačující.

Ve druhé etapě byla hned na startu drobná zrada ve formě schovaného SPK, ale tuším, že jej nakonec nenapsala žádná z posádek Shellu. Zajímavostí a pěkným zpestřením etapy byly "plánky", ke kterým patřila ještě podmínka: Projeď vždy všechny komunikace mezi křižovatkami, které plánek obsahuje nejkratší cestou s možností jet po některé vícekrát. Díky tomuto jsme například jezdili po parkoviště sem a tam a potkali se i s posádkou Magdolenů. Ke konci etapy jsme stejně jako již zmíněná posádka trošku bloudili po sídlišti, ale naštěstí jsem se po nakopnutí řidičem našel a objevil CÍL na mapě. Nakonec jsme dojeli bez časové penalizace.

Autorovi tratě bych chtěl tímto poděkovat za skvělé dvoukolo a doufám, že se ve Frýdku-Místku uvidíme i příští rok. Jen je škoda, že se Shell Cupu neúčastní více posádek.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: KlasaD   


  16.04.2014 07:48   Pohľad z debny.     (3. kolo SCM - Frýdek-Místek)
Úplný záver druhej etapy druhého kola SCM sme(som)tak dokecali, že sa tomu až ťažko dalo uveriť. Zle som si pozrel kde je cieľ a tak sme 18 min blúdili na nejakom sídlisku. Kým my svitlo, bolo už neskoro a do cieľa prichádzame s meškaním 29 min. Končíme tak poslední.


Posilnení údeným kuracím stehnom a zemiakovým šalátom odchádzame do ďaľšieho boja odhodlaní vyhrať. Od štartu do bodu Z robím prvú chybu,keď si veselo ideme do mapovej jednosmerky vyznačenej v detaile. Pred odovzdaním JV si to ale všimnem, tak si dopisujem spk K,E.Spk K ale bola navyše tak to mám za 60tb. Z bodu Z do bodu K bez problémov bereme spk 9.V kóte 303 najprv plníme podmienku odbočiť vpravo,spk HA, potom až výjazd v smere šípky. Po výjazde z bodu J pár reálnych križovatiek bereme spk E a mapovo do bodu K pre spk 9. Opäť pár reálnych križovatiek a mapovo do bodu Y. Séria reálnych údajov okolo nákupného centra s spk R končí podľa itíku na Daj prednosť vpravo. Bola to však stopka s spk T. Jedna drobná chyba od autora,ktorá sa ešte zopakovala v ďaľšej etape na inom mieste,inak parádne postavenej súťaži.Po výjazde z bodu M 3x(L,P) na parkovisku kde sme sa krútili v 2 etape dopoludnia. Tentokrát len pre spk 4. Záver mapovo do kóty 304 a do cieľa. Píšem spk R,5. Následne si uvedomujem, že v kóte 304 sme vlastne neboli, tak si pred 5-tku dopisujem ešte jedno R.


Po prvom kole SCM v Hlučíne som otca asi moc vychválil za JZ, tak mi teraz na zúženom prejazde rozmlátil pravý speťák. Čas mal 50s. + 30tb za cúvanie do garáže a odpálenie kolíka so speťákom.
Na úvod druhej etapy si berieme falošnú spk U. Po splnení podmienky v kóte 401 prichádzame na stopku s spk 11,ktora bola v itíku nakreslená ako Daj prednosť. S predtuchou druhej chybičky autora pokračujeme ďaľej.Mapovo do bodu N sme ešte odbehli pre spk 21. Cestou na začiatok SM1 po mape Brušperku starej desiatky rokov sme trochu náhodne natrafili na spk O.Zo slepej mapy s spk 2 som nenašiel najkratší prejazd do kóty 401, tak si píšem navyše spk 21. Po výjazde na juh prichádzame k už spomínanej stopke s spk 11. Za bodom M na vyznačenom tvare bereme spk 1. Mapová cesta do bodu Z bola pre nás najnáročnejšia, no zvládli sme to bez blúdenia a za obchodným centrom bereme pri stopke spk T. Cestou do cieľa sa ma otec ešte 4x spýtal či viem kde je cieľ a či nejdeme pobehať na sídlisko.


Za 3tie kolo SCM máme ,,len" 3 spk navyše a tak si pripisujeme ďaľšie víťazstvo v perfektne postavenej súťaži plnej dobrých nápadov a fínt. Veríme, že sa tu stretneme aj o rok.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: MagdolenR