• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      20. 6. 2011 12:46   5. a 6. kolo MČR- AMK Jilemnice

    Další dvoukolo MČR uspořádal jeden z nejzkušenějších pořadatelů-AMK Jilemnice v Branžeži a blízkém i vzdálenějším okolí.
    NOC: 1. Ludvík- Ludvík, 2. Pém- Jíše, 3. Dvorský- Dvorský
    DEN: 1. Dvorský- Dvorský, 2. Mrštík- Klenák, 3. Paulů- Paulů
    Přejímka proběhla v hezké krajině a za pěkného počasí v autokempu Branžež, kde bylo i centrum celé soutěže (ubytování, stravování i vyhlášení).

    Noc o délce 98 km v prostoru mezi Kněžmostem a Sobotkou postavil Jirka Boudný st. a vše zkontroloval rozhodčí Mirek Paulů. Jednalo se o klasiku jak jsme u Jirky zvyklí- přehledné mapy ofocené a upravené v M25 i M50, žádné složité podmínky ani vložáky, ale spíše jízda podle mapy. Zajímavostí bylo vynášení 2 bodů- jednou souřadnicově a jednou azimutově, Jirkovi se zřejmě zastesklo po dobách minulých, ale bylo to jen taková ukázka těm služebně mladším, bod šel vynést i bez úhloměru. Další zajímavostí byla první večerní etapa, která se jela ještě za světla (alespoň doufám, že to všichni stihli). To si myslím, že bylo rozumné vzhledem k očekávané velmi pozdní tmě. Vzhledem ke 2 sporným místům to bylo dobře, protože při čekání na tmu jsme si mohli o obou místech pěkně podebatovat. První problém spočíval v tom, že vložák platil v obci Kněžmost, ale v momentě kdy jsem se o vložáku dozvěděl (platil pouze v části 2), tak už začátek obce zůstal za mnou. Názory byly různé, ale rozhodčí správně uznal, že zadání nebylo jednoznačné a ve výsledcích toto zohlednil. Někteří totiž dokonce považovali za fintu, že kolem začátku obce v části 2 neprojeli a tudíž ve zmiňované obci nejsou a vložák měli v úmyslu použít až při 2. vjezdu do obce. Druhým sporným místem byl vložák "za šestiúhelníkem jeď poprvé R", drtivá většina tento vložák odjela za "STOPkou", ale správně to mělo být za zeleným šestiúhelníkem s nápisem "stanice měření emisí". Od Jirky bychom takovouto ptákovinu opravdu nečekali a myslím, že rozhodčí i zde správně uznal, že vložák byl sporný a ve výsledcích toto zohlednil. Noční soutěž patřila k těm lehčím, byla pěkná a bez chyb.
    Celou soutěž zajeli bezchybně Zbytovský s Burešem, ale bohužel radar za 290 TB je odsunul na 4. místo. Časy byly zvoleny vcelku rozumně, v 1.etapě stihly čas 2 posádky, ve 2. nikdo (nejmenší zpoždění 8min.) a ve 3. pouze tradičně rychlí Ludvíci.

    Den o délce 112 km postavil Petr Mašek v prostoru ohraničeném M. Boleslaví, Mnich. Hradištěm a Branžeží a rozhodčímu Petru Špačkovi dalo určitě hodně práce, aby Petra zkrotil a nakonec se to ani úplně nepovedlo. Už spousta informací při rozpravě, např. jak vypadá jedna křižovatka, jak 2 těsně za sebou, nevěstila nic dobrého- většinou tímto dochází k ještě většímu zmatení posádek a přemýšlení při soutěž jak to vlastně ten autor při rozpravě říkal? Trať by se měla podle mého názoru dát projet bez jediné informace při rozpravě (výjimkou může být nějaká překopaná cesta těsně před soutěží apod.).
    Itíky byla opět klasika z třesoucího se Maškinova pera. Mapy byly nakreslené Petrovo neořezanou tužkou, v nichž to vypadalo na mnoho mapových fint, které se později ale ukázaly pouze jako stařecký třes stavitele- na to nás ale Petr upozornil už při rozpravě. Ani spousta vložáků a podmínek nás u Petra nepřekvapila, na to už jsme u něj zvyklí. Horší však bylo to, že se vyskytlo pár zásadních chyb. V 1.etapě nás stavitel nachytal při volbě nejkratší cesty do kóty, kdy došlo při průjezdu k druhému přehodnocení a skoro všichni špatně uvažovali s informací, kterou nabyli při 1. přehodnocení. Vím pouze o 2 posádkách, které toto místo zajeli, pěkná, ale drahá finta za 300 TB. V 1. etapě došlo sice k velmi zajímavé, ale bohužel už na první pohled nesmyslné kombinaci údajů, kdy jsem měl mapově dojet na reálnou L?! Jak mám v mapě najít reálnou L, nevím?! Když už jsem pochopil jak to chtěl autor jet, tak nastal další problém při průjezdu mapové trasy do ČK, která v jednom místě nešla fyzicky projet, takže byl konec. Dalo se jet ještě reálně R mimo mapu a při troše fantazie i úsek projet, ale stavitel tento nejkratší průjezd bohužel asi přehlédl. Ve 2. etapě bohužel došlo k další podstatné chybě, kdy nešlo splnit podmínku "Na komunikaci, kterou přijedeš do bodu, najížděj vždy odbočením P"- bohužel podmínka nešla splnit ani při jednom z obou průjezdů do bodu 17, takže to posádky stálo více či méně času a bohužel i dohady po soutěži jaké varianty průjezdu vlastně uznat. 3. etapa začala vložákem "Z kruháku vyjeď vždy 16.výjezdem", který mě naštval už jen při pohledu na něj, ale naštěstí to byl od Petra jen takový malý vtípek- kruhák se jel jen jednou a nebyla na něm průjezdka:-) Jinak se ve 3. etapě vyskytl sporný lineární iti, při kterém jsme vzpomínali jak to ten Petr při té rozpravě povídal o těch křižovatkách. Nakonec rozhodčí tento průjezd pro nejednoznačnost zrušil. Já myslím, že soutěž nebyla špatná, ale bude příště lepší, když Petr vylepší mapy, bude trochu pečlivější a ubere na náročnosti, tak to bude přesně ono. Čím je soutěž těžší, tím je větší pravděpodobnost chyby autora.

    Nakonec jedna zajímavost z vyhlašování výsledků- byla předána cena pro nejhodnějšího řidiče, cenu věnoval spolujezdec nejhodnějšího řidiče a protože se jedná o nejdéle jezdící posádku v MČR (23 let bez letoška), tak je cena určitě na místě a už víte proč to Karel s Pepíkem spolu tak dlouho vydrželi:-)

    Děkuji pořadatelům za uspořádání soutěže a všem přeji pěknou dovolenou:-)

    autor příspěvku: Klenák Zdeněk   


      Zpět na výběr roku 2011