• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      27. 5. 2012 22:39   EKSER RALLYE 2012

    Druhé dvoukolo letošního mistrovství nás zavedlo do okolí Mimoně s centrem soutěže ve Stráži pod Ralskem, tedy do prostoru pro Mistrovství republiky naprosto nového. Přicházející zprávy na webu AOS o neprůjezdných mostech krátce před soutěží však dávali tušit, že pořadatelé mají hodně práce, aby zvládli připravit soutěž včas.
    Můj spolujezdec Pavel měl z této soutěže strach, neboť si z minulých soutěží Rudly Soboty pamatoval, že bývaly na trati úseky, kdy nevěděl, co má jet. V noci se tyto obavy nevyplnily a noční soutěž nám připadala docela dobře postavená se spoustou zajímavých a vtipných průjezdů a pořád jsme jakžtakž věděli, co máme jet a žádné podstatnější chyby tam zřejmě nebyly. Ostatně Rudla Sobota se před startem svěřil, že noc je „jednoduchoučká“. Hned na začátku 1. etapy byla pasáž mezi garážemi, která byla spíše stolovkou a když se tam přemístil střed startovního pole, tak tam zřejmě bylo velmi husto, ale pak to vcelku šlo a nezasekli jsme se ani ve třetí etapě, kdy se po opuštění jedné slepé mapy měla jet další, atd. Nemyslím si, že je to dobré zadání itineráře, ale nějak jsme to zajeli, aniž bychom si to vysvětlili podstatně jinak, než zamýšlel pořadatel. Takže nebyli jsme sice spokojeni se svým výsledkem, neboť jsme nadělali spoustu chyb a já, jak je v poslední době mým zvykem, jsem nabral dost podstatný bodový příděl na radaru, ale myslím si, že soutěž jako taková byla dobrým průměrem.
    Ve dne to ale bylo horší. Již zmiňovaný fakt, že pořadatelé museli na poslední chvíli předělat trať kvůli neprůjezdnosti mnoha mostů v okolí, se podstatně promítl do kvality denní soutěže. Pořadatel se navíc snažil o vyšší obtížnost a ještě k tomu se vše jezdilo na velmi malém prostoru. Zadání v itinerářích bylo tak složité, že prostě asi nešlo neudělat chybu. A k tomu ještě navrch byly itineráře spíše vhodné pro stolovou soutěž než pro reálné ježdění. Ve třetí etapě skutečně došlo i na Kopečkovic obavy a najednou jsme opravdu nevěděli, co máme jet, když jsme řešili mapovou chlupatou čáru a nikam nám podle našeho výkladu Řádů nepasovala. V itinerářích byly bohužel dost velké chyby, které pořadatelé neodhalili, neboť zřejmě nezbyl čas na důkladnou kontrolu itinerářů a složité zadání itinerářů také neusnadnilo jejich odhalení. Znovu bylo použito opouštění slepých map, najetí na další a jejich následné dojíždění, a to mi jenom potvrdilo to, že takovéto zadání itinerářů není dobré, neboť není ani jasné ani jednoznačné.
    Takže po dojezdu denní části nastalo velké vysvětlování a složité rozhodování, které nakonec vyústilo ve zrušení třetí denní etapy. A jak už to tak bývá, někomu se to líbilo někomu ne. Než jsem dopsal tento článek, rozpoutala se divoká a dost vyhraněná diskuse, která je podle mého názoru zbytečná. Nebyl to přece úmysl pořadatel, aby to takto dopadlo, naopak pořadatelé se hodně snažili, aby soutěž měla obtížnost mistráku a aby to dopadlo dobře i přes vzniklé problémy při stavbě trati. K tomu, že se to nevydařilo, tak jak chtěli, bychom měli být chápaví a shovívaví. Všichni přece víme, že ne vždy se při pořádání našich soutěží povede vše bez chyb. Takže pořadatelům patří poděkování za dobře připravenou noční soutěž a i za snahu udělat na poslední chvíli denní soutěž v rámci možností a času. K organizaci obou soutěží se nedá téměř nic vytknout, neboť po této stránce to zvládli pořadatelé velmi dobře. A co se nepovedlo, vědí dobře i oni a jen doufejme, že jim to nevezme chuť do pořádání dalších akcí.

    Milan Vlk

    autor příspěvku: MilanVlk   


      Zpět na výběr roku 2012