• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      17. 6. 2012 18:32   Zprvu lehké zdá se býti...

    Jirka Boudný se musel poprat s úkolem postavit 10 soutěžních etap a myslím, že se tohoto úkolu zhostil velmi dobře, i když se mu tam pár věcí opakovalo, čemuž se ale vzhledem k množství etap a stále stejného prostoru není co divit.
    Dopoledne se jel Český pohár a Shell Cup. V 1. etapě jsme dostali jeden papír A3, na kterém bylo všechno, včetně přehledné základní mapy M25 a dvou plánků. Trochu jsem se vyděsil podmínky „při druhém průjezdu každou lichou kótou odboč vlevo“, protože byly stejné kóty v základní mapě i v pláncích a já si nebyl jistý, jak se vyrovnám se situací, kdy jeden průjezd budu mít ZM a druhý v plánku. Naštěstí (nevím jestli záměrně ošetřeno stavitelem nebo náhodou) k tomu ani jednou nedošlo, kromě jednoho případu, ale tam šlo o kótu, která byla uvedena v detailu, takže tam to bylo jasné. Hned brzy po startu se mi líbila mapová finta s vymazáním hlavní silnice, po které jsme jeli. To, že tedy musíme odbočit na vedlejší, asi většině lidí došlo. Ale to, že jsme po reálném vrácení na původní komunikaci při mapové jízdě po nemapové komunikaci lízli mapovou čárkovanou si asi moc posádek neuvědomilo. Chvíli poté bylo potřeba si uvědomit, že pokud projedu 2x kótou a následně budu muset jet SM je o fous delší než si projet SM v protisměru a kótou projet jen jednou. Další finta byla zase z těch mistrovských, bylo potřeba zaregistrovat, že kóta není v křižovatce, ale cca 1 mm od ní, a že komunikace, která k ní vede je neprůjezdná, tudíž je potřeba k ní dojet z druhé strany. Když se na to místo podívám teď v klidu, tak je to úplně jasné, ale v drncajícím autě a pod časovým tlakem, se svým mizerným zrakem, jsem to opravdu nezvládl. Následovala spousta dalších pěkných fint, které vyzkoušely jak naši znalost řádů, tak naše mapařské umění. Zmínil bych se ještě o poměrně náročném příjezdu do kóty 220 s pěkným přehodnocováním.
    2. etapa byla bohužel poznamenána problémem, o kterém se již zmiňoval Jarda H. i Jirka B. Ale ať se na mne nikdo nezlobí, upozornění, kde je ČK bylo v rozpravě zmíněno 3x, bylo to namalováno v detailu a panely časovky byly umístěny na správném místě. Takže si myslím, že chyba autora ani pořadatelů to opravdu nebyla. Jinak byla druhá etapa postavena na ZM v M50, která byla zase pěkně vyčištěna a byla přehledná. Osobně mi přišla druhá etapa jednodušší, ale zajezdili jsme si pěkně a na chyták s nevykreslením reálné levé mezi chlupaticemi jsme také nalítli. Po příjezdu do cíle jsem měl velmi dobrý pocit, všechno mi sedělo, chyb jsem si nebyl vědom, tak jaké bylo moje překvapení, když jsem při debatě s ostatními a při kontrole výsledků přicházel na jednotlivé věci, které jsem přehlédl. Naštěstí své špatné chvilky si vybrali i ostatní (snad až na hvězdnou Simču) a tak celkové umístění nebylo tak špatné.
    Odpoledne nastoupilo naše družstvo oslíků složené z bezlicenčních posádek do MČR družstev. Autor připravil 6 etap (pro každou posádku 2), které jsme si mohli víceméně rozdělit podle chutě. Družstva mi přišla o něco jednodušší než pohár, možná to bylo tím, že se jela v prostoru, který už jsme trochu znali z poháru, možná se i autor už trochu vyčerpal. Ale poježdění to bylo pěkné, rozhodně jsme se nenudili a soustředit se bylo potřeba celou dobu. V etapě A se mi ale nelíbilo opuštění SM, kde mi návrat přišel bezúčelně dlouhý (asi 5 kilometrů), navíc po úzké cestě, kde jezdili soutěžící oběma směry. To, že si tam na nějakou akci dal sraz celý Turnov i se širokým okolím, sice autor asi nevěděl, ale na náladě nám to nepřidalo.

    Jinak jsme byli se soutěžemi moc spokojeni, nejenom díky našemu poměrně slušnému umístění. Jestli bych měl také něco vytknout, tak snad právě ty poměrně dlouhé návraty nebo objížďky při různém vyhození z trasy, které bych chápal, pokud by nás vedli novým terénem, ale často to bylo místy, kterými už jsme projížděli několikrát. Ale to je opravdu jen drobnost. Ještě bych naopak pochválil celou organizaci, dobře vybrané místo, výrazná sleva na jídlo a v neposlední řadě rychle spočítané výsledky. A také musím znovu zdůraznit činnost HR. Pokud je zodpovědný jako na této soutěži (nebo minule v Roudnici), tak se chyby minimalizují a také se minimalizují nepříjemné pocity ze soutěže. Takže také velká pochvala Mírovi Paulů.

    autor příspěvku: MichalG   


      Zpět na výběr roku 2012