• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      7. 5. 2013 23:21   Rallye Šmidl 2013

    Jak jsem slíbil před týdnem, tak dnes přináším konečné informace o proběhlé Rallye Šmidl 2013.
    Zdá se, že by tato soutěž mohla zaujmout své tradiční místo v kalendáři soutěží AOS a to asi v dubnu - měsíci bezpečnosti silničního provozu. Soutěž si klade za hlavní cíl přispět k rozvoji a šíření povědomí o bezpečnosti silničního provozu, rozšířit skromnou nabídku obdobných soutěží pro rodiče s dětmi v rámci ČR a také přitáhnout k tomuto sportu nové tváře. Bohužel je již jen na rozhodnutí těch, kteří "okusili", zda se tomuto budou chtít věnovat na jiné než regionální úrovni.

    Celkem se zúčastnilo 24 posádek ve dvou kategoriích - Family (pro posádky s dětmi) a Hobby (dospělí začátečníci a také se nám účastní AOS nostalgici po více než dvaceti létech, kteří jezdili v dobách, kdy někteří současní velmistři začínali). V kategorii Family se podařilo zvýšit podíl účasti těchto posádek, což bylo prapůvodním cílem a také se zlepšila i organizační úroveň průběhu včetně doprovodného programu a zajímavých odměn. Došlo i k výraznému zájmu sponzorů. Zvýšil se i podíl mediálních partnerů. Snad to vydrží i do dalšího období a všem včetně pořadatelů patří obrovský DÍK !

    Trať o délce cca 110 km ve dvou etapách byla koncipována pro každou kategorii zvlášť. Family lehkou jezdivou variantu, aby byl čas věnovat se i dětem, Hobby těžší, avšak na úrovni lehké Shelky s mapovými fintami k přemýšlení. Vše s důrazem na reálnou a mapovou jízdu se základními fintami, kdy se nepozná, že něco nesedí. Oproti loňsku přibylo využívání detailu, chybějící části mapy, šipky v mapě, šipkový ITI se vzájemnými vzdálenostmi, vložený ITI. Pro další ročník přibudou opět nové prvky a ingredience z kuchařky AOS. Cílem je postupně učit, jak se jezdí dle ITI a řádů AOS.
    1.etapu jsem postavil já, pískal Petr Stejskal (mnozí ještě pamatují mého navigátora v Shellu), na druhou etapu jsme si role prohodili. Petr ukázal, že ještě na nic nezapoměl a i pro moji část vymyslel zajímavé momenty pro průjezd.

    Akce byla celodenní s bohatým programem. Soutěžící projeli radarovou kontrolou - měření rychlosti na přejezdu bez signalizačního světla (30 km/h - nejrychlejší byla výhradně ženská posádka - 39 km/h), kontrola stavu lékarniček. Mezi etapami za zmínku stojí možnost na stánku BESIPU vyzkoušet, jaké to je, když se člověk pohybuje při 1,5 promile alkoholu v krvi a to díky simulaci pomoci speciálních brýlí. Zde našli soutěžící i mnoho propagačních předmětů podporující BESIP. Po vydatném obědovém guláši se posádky vracely zpět do cíle, kde již na ně čekala velmi oblíbená jízda zručnosti (bohužel končila za průtrže mračen) a bohatý doprovodný program ve stylu country. Nechybělo ani bohaté občerstvení pro děti i dospělé a po vyhlášení výsledků kolem 18.00 hod se všichni rozešli se slibem " Tak dík a zase za rok, jo?!!!"

    Kdo má zájem se blíže seznámit s ITI, správnými průjezdy vše najde na http://www.smidl.cz/cs/2-rocnik-rallye-smidl.

    Tak příští rok zase nashle !!!

    autor příspěvku: VláďaF   


      Zpět na výběr roku 2013