• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      23.06.2014 01:24   Rallye Šmidl 2014 - 3.ročník

    Dovolte mi, abych Vás seznámil s letošním průběhem amatérské AOS pro začátečníky Rallye Šmídl 2014 – 3.ročník a to prostřednictvím dvou tiskových zpráv, které obletěly region. Vzhledem k obšírnosti textu jsem si toto hodnocení ponechal až na toto období, kdy začíná tzv. okurková sezóna, aby jste měli co číst, když už budou všechny mistráky a soutěže dobojovány v poslední internetové etapě..

    K hodnocení kolegyněk z organizačního týmu jen dodán několik doplňků.
    V kategorii Hobby (náročnější ITI) se na bedně umístili jen posádky, které byly složeny výhradně z tzv. „bardů“, kteří tratě AOS projížděli již před více než 25 léty (spíše ale 30 roky) v tehdejším federální systému BOAS. Možná některým z Vás jejich jména nebudou zcela tak neznámá, naopak někteří si Vás, nyní již zkušenější, ještě pamatují jako začínající zajíce. Všechny tři takovéto posádky si krásně zavzpomínaly na „zlaté časy“ federálu a jejich veselá očka byla velkou odměnou pro pořadatele, že se podařilo zopakovat po létech něco, na co se jen tak z dřívějška nezapomíná. A v cíli – potěšením pro oba stavitele tratě - byly povzdechy „Vy jste nám dali“ a napětí, jak to dopadlo.

    Vzhledem k tomuto pěknému setkání po létech, by chtěli pořadatelé otevřít příští rok třetí kategorii pro pamětníky s tím, že pokud by výkonný výbor svazu AOS uznal za vhodné, mohla by se tato kategorie jet jako současně Shell Cup, takže něco jako prolnutí napříč generacemi. Dalším důvodem je také oddělení těch, co to již někdy jeli, od ostatních, kteří jsou úplnými amatéry a na Rallye Šmídl tzv. „očuchávají“ tento sport. Snad by neměla vadit skutečnost, že soutěž svým průběhem připomíná styl „Podřipského prasátka“ v kombinaci se soutěží dle řádů. Snahou je však udržet obtížnost max. Shellu, pro kategorii Family udělat ještě jednodušší ITI.
    Poprvé byla akce dvoudenní a měla by se stát výrazným příspěvkem k propagaci bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. I z toho důvodu bude 4.ročník pořádán dle předpokladů v druhé polovině dubna roku 2015.
    A pokud by někdo chtěl nasát atmosféru z letošního ročníku, tak ať zavítá na http://www.smidl.cz/cs/3-rocnik-rallye-smidl-uspesne-zakoncen , kde najde stovky fotografií.


    ÚSPĚŠNÝ 3. ROČNÍK RALLYE ŠMÍDL
    Poslední dubnový víkend se uskutečnil 3. ročník Rallye Šmídl, pořádaný Střediskem volného času, ANIMO, Žamberk společně s generálním partnerem firmou Šmídl, s.r.o. a městem Žamberk.
    Myšlenka pořádat akci, která by byla zaměřena na bezpečnost silničního provozu, a zároveň by se při ní mohly pobavit rodiny s dětmi, vznikla při otevření dopravního hřiště v Žamberku. Shodly se na ní ředitelka SVČ, ANIMO, Žamberk Alena Němcová a zástupce sponzorů, jednatelka firmy Šmídl, s.r.o. Martina Šmídlová. Na startu loňského ročníku se objevilo 24 posádek. V letošním roce už jich bylo přihlášeno 51. Nakonec startovalo 43 aut, z nichž 29 v kategorii Hobby, která je určena pro automobilové nadšence, a 14 v kategorii Family, ta je především pro pobavení rodin s dětmi. I přes to se Rallye Šmídl stává druhou největší automobilovou orientační soutěží v České republice. Moderování Rallye se chopil Standa Berkovec, který se se svým „parťákem“ zapojil i do závodu jako takového. Celou akci pak doplňoval nový maskot Šmídlman.

    V sobotu 26. dubna čekal závodníky již tradiční sraz ve Školní jídelně Žamberk na nám. Gen. Knopa, v níž proběhlo uvítání z úst Aleny Němcové, Martiny Šmídlové a 2. místostarostky města Žamberka Jiřiny Jirešové, dále vyplnění dopravních testů a rozprava s Ing. Vladimírem Fabiánem, při níž mezi účastníky zavládla značná nejistota, neboť někteří zřejmě netušili, co je čeká… Následovalo už jen nalepení startovních čísel, nahlédnutí do itinerářů a samotný start, kterého se opět chopila Martina Šmídlová, jakožto ředitelka závodu.
    Některé posádky sice startovaly s jistými pochybnostmi, ty se ale s přibývajícími kilometry vytratily a pevně věřím, že závodníci svého přihlášení do soutěže nelitovali a soutěž si náležitě užili.

    Letošní Rallye Šmídl byla zaměřena nejen na dopravní, ale i přírodní tematiku a tudíž se není čemu divit, že posádky při svých cestách plnily nejrůznější přírodovědné úkoly, které se samozřejmě bodovaly a jejichž výsledky se odrazily také v celkovém hodnocení. V průběhu závodu se tak posádky prošly po Arboretu Žampach, které je provozováno Domovem pod hradem Žampach, a navštívily Psí útulek Žamberk. Na trase potkala závodníky také tajná kontrola ze strany Městské policie. Pro řidiče byla připravena jízda zručnosti a její zajímavá verze čekala i na dětské účastníky a spolujezdce.

    Konec závodu byl v areálu firmy Šmídl, s.r.o., kde byl již od 14:00 hodin připraven doprovodný program nejen pro závodníky, ale i širokou veřejnost. V nabídce byla možnost projet se na elektrokolech a elektroskútrech, shlédnout představení tančících psů, stepařky, Break dance, orientálních a španělských tanců a simulaci dopravní nehody se zásahem hasičů a policie. Pro malé i velké byla připravena řada stanovišť, např. stánek Českého červeného kříže, poznávání přírody s Lesy ČR, dětská nemocnice Albertina Žamberk, malování na obličej, barevné účesy od Jany Kumpoštové, jízda kamionem, „výstava“ zvířat, poradna Jana Bajgara „Jak jezdit hospodárně“ nebo řádění v pěně, kterou připravili hasiči. K zakoupení byly magnety a výšivky s logem firmy nebo sladké zákusky a perníky napečené speciálně pro tuto příležitost, společně s širokým spektrem dalšího občerstvení. Vítězům jednotlivých kategorií patřily nádherné putovní poháry, ale díky zajímavým a hodnotným cenám nepřišly zkrátka ani ostatní posádky.

    Odpoledne neděle 27. dubna pak patřilo dětskému dopravnímu hřišti, kde byla pro děti připravena řada soutěžních úkolů s dopravní tematikou, za jejichž splnění získaly volné vstupenky pro celou rodinu na film Turbo, který se pro ně promítal v 17:00 hodin v Divišově divadle. Ke shlédnutí byla připravena ukázka skateboardingu a k poučení stánek Besip a Českého červeného kříže. Děti si mimo jiné ověřily znalost dopravních situací a značek, jízdu na dětském dopravním hřišti, chování chodce v silničním provozu nebo chůzi s opileckými brýlemi. Akce se zúčastnilo 55 dětí a vysoutěženo bylo 120 vstupenek.
    Finanční výtěžek z celé akce bude použit na podporu Nadace Truck Help (zajišťující pomoc rodinám řidičů z povolání nákladních vozidel a autobusů, kteří se stali oběťmi dopravních nehod při výkonu svého povolání) a na nákup sanitního vozu pro Albertinum Žamberk.
    Závěrem bych ráda poděkovala všem, kteří se 3. ročníku Rallye Šmídl zúčastnili. Ať jako soutěžící, závodníci nebo hosté, především však organizačnímu týmu, jehož jádru (převážně stavitelům tratě a hlavním organizátorům) patří můj veliký obdiv.
    autorka: Brůnová Petra, Bc. | dne 16.05.2014


    Rallye Šmídl podpoří Truck Help a Albertinum
    Žamberk /Ohlédnutí/ – Na start třetího ročníku amatérské automobilové orientační soutěže Rallye Šmídl bylo přihlášeno více než 50 posádek. Nakonec ale odstartovalo posádek „jen" 43. Díky tomuto počtu se Rallye Šmídl stala 2. největším závodem automobilových orientačních soutěží v České republice.

    V den závodu vládla velká nervozita, neboť někteří účastníci vůbec netušili, co je čeká, a po rozpravě, kde byla vysvětlena základní pravidla, panika vystoupala. Na chatě Habřinka v Českých Libchavách proběhla jízda zručnosti a oběd. Protože i letos byly vyhlášeny dvě kategorie – family a hobby, na cestě byla připravena řada stanovišť i pro děti. Zastávka byla i v arboretu, což je část zámeckého parku a chráněná památka, která je součástí Domova pod hradem Žampach. Tato nezisková organizace se stará o osoby s mentálním a tělesným postižením. Jednu závodní posádku tvořili právě klienti domova a jejich ošetřovatelky.
    Další zastávkou byl psí útulek v Žamberku. Druhá etapa byla zakončena ve firmě Šmídl, kde bylo připraveno občerstvení a bohatý doprovodný program: jízda na elektrokolech, výstava zajímavých zvířat (hadi, varan, chameleon, atd.), simulace dopravní nehody včetně zásahu hasičů a policie. Děti měly možnost skotačit v hasičské pěně, což pro ně byl velký zážitek, menší však pro maminky… Děti byly nakonec mokré jak myši, ale velmi spokojené.

    Také ceny byly letos opět zajímavé: sportovní náčiní, hodinky, tablet a krásné putovní poháry.
    Finanční výtěžek získaný v rámci této akce bude využit na podporu dvou organizací: Truck Help a Albertinum Žamberk.

    Výsledky:

    Hobby:
    1. Libor Hlava – Miloš Hlava 1861 b
    2. Vladimír Žlábek – Jindřich Novotný 2096 b
    3. Stanislav Štepánek – Jiří Rozprým 2437 b

    Family:
    1. Radek Jedlička – Radka Jedličková 1376 b
    2. Lukáš Kubela – Kristýna Dubnická 1828 b
    3. Ivana Prachařová – Zdeněk Chrástecký 1992 b

    Jízda zručnosti:
    1. Libor Hlava – Miloš Hlava

    Nejlepší ženská posádka
    Jitka Kašková – Marcela Vodáková

    autorka: Hana Hlavová – Šmídl s.r.o.

    autor příspěvku: VláďaF   


      Zpět na výběr roku 2014