• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      27.02.2015 23:11   Mikulášská 2014- průvodce po trati

    I když už je to dlouho, tak zde umísťuji průvodce po trati, který jsem slíbil zpracovat. Je to takový test paměti pro účastníky, jestli si ještě na něco budou vzpomínat:-)
    Itineráře a trať Shell cupu vznikly tak, že jsem vycházel z itinerářů pro Český pohár s tím, že jednodušší místa jsem ponechal a složitější místa jsem se snažil zjednodušit- vypustil jsem některé podmínky a vložáky příp. zkrátil jejich platnost apod.
    1. etapa
    Od startu jedu do 202, cestou nesmím zapomenout na vložák za koncem obce „Přestanov“ P- otočná SPK 47. Do 202 od severu dle detailu- SPK 38. Před 202 je ale „STOPka“, takže v ní jedu P dle vloženého iti (VI), znovu přes „38“ do 202, ale podruhé „STOPka“, takže znovu přes 202 dle VI. Takto jsem to původně nezamýšlel a v ČP VI se STOPkami vypadal jinak, ale v rámci zjednodušení jsem to vymyslel takto a nedošlo mně, že bude hned splněn druhý průjezd STOPkou. No nic, řešení to ale mělo. Teprve teď můžu v iti odškrtnout k. 202, protože konečně přijíždím mapově (znovu „38“). Další průjezd- SM 1 a do 205 by měl být hladký a bez SPK. Před k. 205 byla další STOPka a měl zde být použit znovu VI na „STOP….“, ale tím jak jsem VI přeformuloval, tak jsem iti o další vložák v kótě ochudil
    V další části hladký průjezd do 206 („26“) a reálnou slepou mapou (SM2) návrat do 206. Hladký průjezd do 207 („27“ a „24“). V k. 207 použiju detail k opětovnému průjezdu do 207 („23“), ale pozor- teď musím splnit podmínku „komunikace v detailu 207 smím projet nejvýše 1x“. Mám jet do liché kóty (jakékoliv), takže se nabízí nejbližší 207- tam ale vzhledem k podmínce nemůžu, takže jedu do další nejbližší tj. 209. Dále hledám mapový tvar křižovatky vyznačený v iti (pozor nejedná se o reálný tvar, který vím, že jedna posádka hledala v reálu) a navíc je orientovaný k severu. V k. 209 nezapomenu na detail a jedu ve směru mapové jednosměrky („21“). Mapový tvar je v severní části obce Modlany a šipkáčem pokračuji dále – konec obce (Kateřina a „42“), hned za koncem 2xP a jsem zpět na hlavní. Český pohár to měl v tomto místě mnohem složitější. Dle mapy do k. 211, ale není to tak jednoduché- v detailu 209 nesmím jet proti mapové jednosměrce („21“), v obci Věšťany sjíždím dle mapy z hlavní silnice mírně vlevo (kus hlavní silnice v mapě chybí, SPK „18“) a ve 211 nesmím zapomenout na detail a mapovou jednosměrku („7“).
    Poslední část začíná jednoduchým průjezdem dle mapy do k. 214, z ní výjezd na jihozápad, hned je ale konec obce Sezemice („50“), takže pozor dle VI musím P (není to tedy P, které mám v iti) a na další musím teprve splnit tu pravou (v k. 214, znovu „50“), kterou mám v iti. Za kótou ještě jednou VI za koncem obce, když zapomenu, můžu využít komunikace v detailu k dalšímu průjezdu do 215. Zde jsem opět ve snaze zjednodušit pro vás iti oproti Českému poháru, ale udělal jsem chybu a zapomněl, že při odjezdu z obce Sezemice je znovu konec a za ním tedy musíte znovu splnit VI- tedy P- na toto mě upozornili pozdější vítězové. Chyba to sice byla, ale řešení to má, i když je průjezd dlouhý a stojí čas. Při jízdě do k. 215 se můžu jet otočit do detailu k. 211 (SPK „1“ a „7“). Jsem v k. 215, hledám nejbližší mapovou P a nesmím zapomenout na detail 215, v němž musím dodržet šipky v křižovatkách, takže zde P zajet nejde. P je až na další křižovatce v mapě („15“)a po splnění znovu mířím do detailu 215, ale pozor- znovu podmínka- komunikace v detailu smím projet nejvýše 1x, takže v detailu se otočit nemohu, pouze využiju propojovací komunikaci a přes stejnou SPK „15“ jedu dle mapy. Průjezd do ČK 1 vypadá jednoduše, ale pozor přímo do ČK je zákaz odbočení doleva (proč to nevím, ale je tam). Musím se jet dle detailu ČK otočit a přijet z druhé strany (teď už doprava můžu, SPK „34“).
    2. etapa
    Z ČK 1 odjíždím šipkáčem, ve kterém by neměly být žádné záludnosti. Přesto však jedna špičková mistrovská posádka přehlédla jednu dopr. značku „hlavní silnice“ a vracela se na start, kde mě vystrašili, že tam mám chybu. Ne, chyba tam nebyla, šipkáč byl v pořádku, záludnost byla až na konci- za „dej předností“ L- nikoliv však po hlavní silnici, ale když L, tak co nejvíce a to bylo do úzké komunikace pod most. Pokud jste jeli správně, nemáte navíc SPK „32“. Dále do k. 216 po hlavní silnici na Teplice, při sjezdu z hlavní je „začátek obce“- zde VI P přes parkoviště (ale SPK tam není). Cestou beru SPK „50“ a jsem ve 216. Odsud hledám SM 3 a můžu ji položit do mapy, protože je ve stejném měřítku. Samotná SM by neměla být náročná („49“), ale důležité je změřit (resp. správně určit v mapě) její konec, nekončí totiž na mapové komunikaci, ale cca 1 mm až za ní tj. musím hlavní silnici přejet a teprve cca po 30m SM končí. Dále do 217, takže se musím na obdélníku v mapě otočit („46“) a přes k. 216 dojet do 217, která má v iti detail. Toto je hodně těžké místo a ve stejné podobě bylo použito i v Českém poháru. Přijel jsem totiž na první kruhák a musím splnit VI (poprvé 48“), v tu chvíli zapomínám na detail a kruhák opouštím dle VI prvním výjezdem tzn., že jsem tedy nebyl mapově v k. 217 a nemůžu si ji v iti škrtnout. Jsem mimo mapu, ale mám jet dle mapy tj. dle Řádů jedu tak dlouho po hlavní silnici nebo R (není-li hlavní zřejmá) až dorazím do mapy, což je těsně před kruhákem. Dle detailu musím mapově dojet do 217- to je ta křižovatka nalevo ode mě, takže musím objet skoro celý kruhák (podruhé „48“). Dále hledám k. 238 a snažím se do ní dojet nejkratší mapovou cestou, nenechám se zmást tím, že vím, že jednu křižovatku před 217 na kruháku je „zákaz vjezdu do jednosměrky“ a protože mně tudy vede nejkratší mapová cesta (reálné údaje např. dopr. značky si při mapové jízdě nepamatuji a nepočítám s nimi dopředu). Teprve až když k uvedené značce dojedu a nemohu splnit požadovaný mapový výjezd, musím přehodnotit zvolenou mapovou trasu a zvolit jinou, tentokrát už s tím zákazem uvažuju, protože cestu řeším v tomto místě a u značky stojím (uvažuji s reálnými údaji v místě odkud volím novou map. trasu, takže potřetí a už opravdu naposledy SPK „48“). Pro Shell cup velmi těžké (v ČP zde z 13- ti posádek chybovalo 5), ale pro pochopení pravidel pro AOS velmi poučné. Další lahůdkou je průjezd šipkáčem z k. 238, nesmím totiž zapomenout, že křižovatky s jednoznačným výjezdem nejsou v šipkáči uvedeny. Cestou projíždím několik křižovatek s jednoznačným výjezdem („44“) a i když už to vypadá, že se blížím ke „STOPce“ v šipkáči, musím ještě před ní splnit druhou P a vzít znovu „43“. Tak to mně dalo dost práce to vymyslet, aby to fungovalo i těm, kteří nezajedou tu druhou P. Ale kromě jednoho jste to všichni zajeli, tak to vás chválím.
    Do bodu A je to jen po hlavní bez SPK. Hledám nejbližší „odboč“ v mapě a to je v Nových Srbicích. Před mapovým odbočením však přijíždím k „začátku obce“ a musím splnit VI (odboč- reálně tj. vlevo)- SPK „43“, mapovou křižovatku jsem projel reálně a nemám splněné mapové „odboč“. V k. 250 se snažím odbočit, ale nejde to (zákaz vjezdu do jednosměrky), na další map. křižovatce je jednoznačný map. výjezd a tak „odboč“ plním na další tj. P do Srbic- další SPK „43“, ale jinde. Dále do k. 219 („40“), zde L, ještě jednou L a znovu přes 219 (ještě jednou „40“) do 222. Před kótou je však „začátek obce“, takže v kótě musím P dle VI a otočit se dle mapy. Zde jsem chybně umístil SPK „38“ v opačném směru, takže se nebere Vyjíždím uvedeným výjezdem z kóty a šipkáčem dojíždím k značce nakreslené v iti mojí stárnoucí rukou (není to podprsenka, ale hrboly), za ní na nejbližší křižovatce P tj. dříve než je umístěna PK, do které tím pádem přijedu z opačné strany (živá PK „13“). Do k. 228 jednoduchý průjezd, zde P a nejkratší map. Cestou do 220. Chtěl bych jet L, ale tam je zákaz do jednosměrky, tak musím P („39“). Z 220 uvedeným výjezdem až na hlavní silnici Ústí- Teplice, zde na „dej přednosti“ P a dle mapy do ČK 2 tj. v Soběchlebech SPK „40“. V Přestanově na velké křižovatce musím ale popřemýšlet. Nejkratší cesta do ČK vede R a na další L a tak jedu R, i když již z minulých průjezdů vím, že L do ČK to nepůjde (zákaz vjezdu) a na další L na parkoviště to také nepůjde (plná čára), nenechám se tím zmást, protože s reálnými údaji nemůžu při mapové jízdě uvažovat dopředu. Dle mapy je to sice dlouhý objezd, ale naštěstí po cestě dojedu k SPK „7“, která mě otáčí a já můžu konečně do ČK 2, hurááá a jsem v cíli

    Zdeněk Klenák

    autor příspěvku: Klenák Zdeněk   


      Zpět na výběr roku 2015