• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      24.10.2016 16:44   Víťazi Shell Cupu Morava až na tretí pokus.

    V sezónach 2013 a 2014 nám titul ušiel vždy v poslednom kole. V roku 2015 sme nejazdili, no a tento rok sme išli len 4 kolá. Pred posledným dvojkolom v Hlučíne sme boli s druhým a tretím miestom na priebežnom 8 mieste. Deň pred pretekmi som pri borovičke v Rákosníku vravel otcovi a kamarátovi Paľovi Janíkovi, že je tu teoretická šanca na titul, ale museli by sme obe kolá vyhrať. Asi aj vzhľadom k tomu, že sme tento rok ešte nič nevyhrali, ani na Slovensku, mali z toho riadnu srandu. Veru, s tým nerátal asi nik.

    Nezvyknem sa pred pretekmi nejako zvlášť pripravovať, teraz som si ale dokoliečka znova a znova dával všetky cvičné itineráre na internete, prezeral som si všetky itiky z minula a rozoberal som si, kde a akú chybu som spravil.

    Do Hlučína sme vyrazili o 04:30, na požičanom aute od kamaráta Janíka. Tá otcova favoritka už to má asi spočítané. Cesta bola dosť dobrá, prišli sme na prezentáciu medzi prvými. Zručka bola klasicky na parkovisku rekreačného areálu, taká, ako sa už v minulosti išla. Otec vyhral obidve a už v úvode sme na súperov získali náskok, ktorý sa nakoniec v boji o titul ukázal ako rozhodujúci.

    Štartujeme do dopoludňajšej prvej etapy. Jedna podmienka, jeden vložák, tri detaily, mapy v mierke M25, kopec času- ø20km/h, všetko vyzerá byť jasné. Po štarte hneď na stopke doprava pre otočnú O a šup do centra Hlučína. Po výjazde z bodu 1 a následnom vrátení sa späť doň, z nevysvetliteľných príčin, namiesto smeru otáčania v smere hodinovej ručičky ideme naopak - 160 TB. Zvyšok etapy bez problémov. Druhá etapa v podobnom duchu, po jednej podmienke a vložáku a dva detaily. Jedinú chybu sme spravili, keď som si myslel, že keď je v mapovom okienku vykreslený kruhový objazd, tak ho musím celý prejsť dokoliečka. Plech J som tak bral dva krát – 60TB. Cieľ na námestí Hlučína, obed klasicky v pivnici U Bety. Výborná polievka a fantastická sviečková. Super bolo, že už tam boli vyvesené vzorové prejazdy. Hneď si tak každý mohol pozrieť, ako sa to malo jazdiť. Keďže to bolo kúsok, išli sme sa peši pozrieť do miesta za bod 1 z prvej etapy, kde sme spravili chybu. Akurát tam prechádzali Kubíčkovi. Simča bola dosť šoknutá, prečo stojíme na rohu ulice s mapami v ruke.

    Itinerár prvej etapy odpoludňajšieho kola bol rozdelený na dve časti a v každej bol jeden vložák. To bolo z celej etapy najdôležitejšie, správne si to odsledovať. Jedinú chybu sme spravili až v samom závere, keď sme sa blbo otočili na mape. Za 200TB. Prvý problém druhej etapy pre nás nastal s odjazdením kóty 312. Šoféra som nútil ísť po nejakej hrádzi popri rieke. A on nie a nie a nie! Až sme sa skoro pohádali. Našťastie som si po pár minútach uvedomil, že tam vlastne vôbec nemáme byť, tak sme odfrčali preč. Príčinou bola podmienka: KAŽDÚ KÓTU O HODNOTE VYŠŠEJ AKO 200 POPRVÍ KRÁT OPUSTI ČO NAJMENŠÍM AZIMUTOM. Dôležitá ale bola tá druhá veta: NEPLATÍ PRE KÓTY ZO ZADANÝM VÝJAZDOM. Keď už som to správne pochopil, pre zvyšok etapy s tým nebol viac problém. Príjemným spestrením bolo v itiku pár zadaní v uhloch a azimutoch. Dlho som sa s tým už nestretol. Pred mapovým dojazdom do čk2 boli dve reálne P,L. Na dopravné ihrisko sa nám nechcelo ísť, tak sme išli cez námestie, tak, ako to bolo po pripomienkach aj uznané.

    Hlavne vďaka otcovmu výsledku na JZ sa nám podarilo posledné dvojkolo vyhrať a tak sa po dvoch neúspešných pokusoch stávame víťazmi SCM.

    Celé dvoj kolo bolo moc super. Zbyťák aj zo svojím TEAM-om zaslúžia veľkú pochvalu. V Hlučíne sa nám vždy moc ľúbi, chodíme sem aj na silvestrovskú JZ. Itiky boli pekné, prehľadné, rovnako aj mapy. Dávam 10 bodov. Starostlivosť o súťažiacich a strava opäť na výbornú, 10 bodov. Jedinú výtku mám k tomu, že keď už je finále, chcelo by to zabezpečiť po preteku ubytovanie pre posádky + spoločenské posedenie. Jednoducho si na záver sezóny poklábosiť, vypiť a zabaviť sa zo všetkými. Domov sme prišli o 23tej taký unavený, že sme chceli ísť spať. Našťastie sme v sebe našli dosť sebazaprenia a stiahli dve flašky fernetu.

    A čo ďalej?
    Podľa niektorých už v SC nemáme čo (hľadať). Jazdíme už 5 rokov, 2 roky robíme preteky doma v Handlovej a tento rok sme začali a na budúci sa chystáme jazdiť aj stredoeurópsky pohár. V pravidlách sa ale píše, že zúčastniť sa v SC môžu posádky, v ktorých ani jeden člen nebol posledných 5 rokov 2 krát po sebe majster, alebo neštartoval v národnom majstráku. Ani jednu neporušujeme. Časovo určite nestihneme odjazdiť celý budúci ročník. Možno len predpísaný, započítavaný počet. Či to bude na obhajobu a rozlúčenie sa so SHELL CUP-om stačiť, je otázne.

    autor příspěvku: MagdolenR   


      Zpět na výběr roku 2016