• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      22.10.2018 14:42   Ohlasy konference - pokračování

    Ahoj všem Aosákům.
    Jsem rád, že se konečně rozvinula pořádná diskuze o dalším směrování této motoristické disciplíny, které se s menšími či většími úspěchy věnuji již 28 sezón (podle historických tabulek) a myslím, že my osobně (Mirek a já) jsme si vychovali dobré nástupce a o to by se měli snažit všichni veteráni v AOS.

    Ano, alfa a omega těchto soutěží je rozšířit stavy aktivních soutěžících, ale i řady pořadatelů.
    Ke zlepšení stavu počtu aktivních soutěžících posádek zde zaznívá mnoho podnětů, o pořadatelích se zatím mlčí. Asi nejdůležitější je opravdu zjednodušení soutěží SHELLu i Poháru. Ano, to je nutné. Taky plně souhlasím s oddělením malého a velkého poháru, jen bych je jinak nazval, protože Pohár bývá i v jiných sportech otevřená kategorie a dosud to bylo i u nás.

    Jsem pro vznik 3 soutěžních výkonnostních kategorií – I.Mistrovství ČR, II.Národní přebor, III.SHELL cup, a 2 volných zájmových seriálů – ČeskoMoravský pohár a Rookie Cup-náborové soutěže.
    Náborové soutěže nechť jsou určené opravdu jen pro začínající posádky (např. 5x a dost), musí být doplněny školením a rozborem trati, aby si posádky z toho odnesly maximum. ČMP je volný pro všechny posádky bez rozdílu tříd a zkušeností. A všechny 3 soutěžní kategorie musí mít předem a jasně stanovená pravidla pro účast v dané kategorii a hlavně pro postup do vyšší kategorie. Tak to dříve bývalo a byla chyba, že jsme se od toho časem odchýlili, protože to stejně ke zvýšení počtu posádek nevedlo. Kategorie se musí vyhlašovat samostatně a posádka zařazená ve vyšší kategorii nemůže být hodnocená v nižší kategorii (v žádném jiném sportu to přeci taky není). Při souběhu obou kategorií na jedné soutěži pak nevadí společné iti (pokud nebudou pro nižší kategorii moc náročné) a stačí je oddělit delším časem pro nižší kategorii a pro pořadatele je to jen trochu víc počítání. A závazný postupový klíč – ten je taky nutný. Může jich být mnoho, mě napadl např. tento jeden, který podporuje postup dobrých posádek výše, ale zároveň jim dává ještě prostor k získání dalších zkušeností před vstupem na vyšší kolbiště. Takže první 3 (5) posádky z nižší kategorie mají povinnost přestoupit v následující sezóně do vyšší kategorie (počet by se upravoval podle počtu posádek v dané kategorii), ale zároveň si mohou požádat o jednoroční odklad tohoto postupu. To znamená, že mají možnost odjezdit ještě jednu sezónu v nižší kategorii, aby posbíraly více zkušeností a pak již hurá na dobývání met nejvyšších (to je hlavně pro případné meteory, kteří by postup vyjezdili už v první sezóně). Je to obdoba podmínky pro dvojnásobné vítěze SHELL cupu, jen trochu rozšířená. Myslím si, že posádka po dvou sezónách ve špičce nižší kategorie už má tolik zkušeností, aby zvládla postup do vyšší kategorie. Na druhou stranu bych v případném postupu nebránil ani posádkám na 4,5 a dalším místě, pokud o to projeví zájem a budou se chtít dále zlepšovat, protože jen ve vyšších kategoriích se mohou dále zlepšovat a nestagnovat.

    Toto rozdělení soutěží a omezený souběh soutěží bude určitě náročnější na stavbu soutěží a na stavitele. I zde jsou nutně potřeba nové tváře, noví stavitelé z mladších řad i z nižších kategorií. Vždyť ti zkušenější jim v tom jistě pomohou, poradí a odpískají jim to. Mělo by v zásadě platit, že např. soutěže SHELLu by měli stavět špičkové posádky ze SHELLu a pískat by jim to měli posádky minimálně z Nár.přeboru. A to samé pro přebory – stavějí špičkové posádky z přeboru a pískají posádky z mistráku. Tak to bývávalo i dříve a k tomu bychom se měli vrátit. Jen tak bude dost pořadatelů a hlavně náročnost soutěží se více přiblíží té úrovni, která je správná pro danou kategorii. Samozřejmě k tomu je potřeba domyslet bodové zvýhodnění stavitelů (i za jedno kolo, ne jenom za dvojkolo).Ti staří matadoři, ke kterým se počítám i já, opravdu už neumíme dobře odhadnout náročnost soutěže SHELL nebo poháru a stavíme zjednodušené mistráky, protože jak řekl R.A. zdá se nám to pořád jednoduché. Rád proto přivítám nové stavitele a budou-li mít zájem, rád jim pomohu s přípravou soutěže.
    A proto „Sportu zdar a AOS zejména !!!“
    Pavel Kotina

    autor příspěvku: KotinaP   


      Zpět na výběr roku 2018