• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      04.11.2018 20:43   Jindřichohradecký kapr 2018 - pohled z bedny.

    Jízda zručnosti. Sice mi na startu tvrdili, že se letos o rum nejede, stejně jsem se do toho zase vrhnul po hlavě. Mám to shodit pomalu nebo rychle? Snad to nebude jako v Táboře, kdy mi snad spadly i náhradní kuželky opřené v rohu. Tentokrát to vyšlo a do soutěže jsme tak vstupovali s nezanedbatelným náskokem. A ten rum nakonec byl taky.
    1.etapa. Žádná podmínka, tři detaily, dva vložáky a několik map. Detaily by měly být správně jednočárové, ale nebyl to zde takový problém. Slepá mapa SM11 měla být buď o milimetr delší nebo kratší, takhle najít konec byl jenom odhad. Ale jinak první etapa byla sestavena dobře, vše na sebe navazovalo logicky a bylo to čitelné. Nejlepší se mi zdála pasáž před cílem v obci Buk. Střídání mapových podkladů v kombinaci s návěštím vložáku je to, co se mi na Zdeňkovi asi líbí nejvíc. Do cíle jsme ale přijeli o 15 minut dřív. Ludvíci by si asi časovku museli postavit sami, protože by tam v době jejich příjezdu ještě nebyla.
    2.etapa. Detail bodu M ukázal problém, proč mají být detaily jednočárové. Šlo o jednu křižovatku nebo dvě? Na plánku trochu uteklo měřítko, ale nevím proč nakonec SPK47 byla špatně. Děbolín jako druhá obec pokračovala ze začátku ve stylu obce Buk z první etapy. Ale po provedení mapové pravé po SM22 přestala fungovat základní mapa, průjezdce SPK 48 se dalo i vyhnout. Chtělo to aspoň vymazat tu travnatou komunikaci za kostelem. Kombinace kolem bodu E ve Velkém Ratmírově přestala fungovat po přechodu na základní mapu, kde jsme ztratili cestu jak dál a když jsme to zahodili a projeli bodem E, skončili jsme na živé bez dalšího řešení. Přemýšlel jsem o tom, jestli jsem něco neudělal špatně a nakonec jsem v dalším okně neudělal výjezd z bodu F přes SPK14. U kóty 483 byla celkem dobrá kombinace, možná by se slušelo ve tvaru křižovatky domalovat tu polní zprava, ale já s tím problém neměl. Při návratu do kóty 483 za dejkou a SPK33 odbočit do lesa na vymyšlenou cestu pro SPK26 sice trochu přitažené, ale jasné, co po nás autor chce. U kóty 469 na konci SM25 byla stopka, odbočili jsme doprava na hráz rybníka. Ale na konci hráze cesta skončila a tak jsme jeli po asfaltu na SPK5 a 57. Na konci etapy ještě stopka před bodem N a výjezd z kóty 474 s návěštím třetí dejky.
    3.etapa. Na začátku třetí etapy jsem sáhnul po mapě z první etapy místo z druhé a pět minut jsem nemohl najít plánek k. K pobavení všech jsem se vrátil na start pro ten plánek. Nedali mi ho, ale já si pak vzal tu správnou mapu. V Horním Skrýchově jsem za kolejema projel po louce kolem domu v protisměru SPK23, správně vzal SPK 21 za další stopkou, ale zcela nakonec vynechal průjezd přes kótu 485 za dvěstě a hned po té za dalších dvěstě neprojel kótou 480. K čemu mám dvě navigace, když se tam ani nepodívám?? Cesta jasně uhýbala vlevo. Koukám na to teď na mapách, tak jednoduchý to bylo. ZdeněkK přede mnou odbočil doprava, mohlo mě to trknout, ale byl jsem tvrdej. A blbej. Pak to zase krásně fungovalo až do bodu A. Bohužel možná nedoupravená křižovatka v A a přehodnocení před SPKE přichystala až téměř neřešitelný problém. Otázka najednou zněla, jestli dostatečně včas vidím, že odbočení vlevo vede či nevede do protisměrné komunikace před A. A tak průjezdky SPK T a 19 jsem si napsal raději bokem, protože takhle to řešení mělo. A pak zase dobrý. Kombinace nesudou nelichou kótou 000 s průjezdem zakázán byla skvělá, jen já jsem tady zapomněl, že v 000 vždy na JJV za druhé SPK25. Náročné kombinace na sídlišti Vajgar snad s drobnými připomínkami. Drobná mapová nepřesnost za kótou 471 a divná dejka na hlavní silnici se zákazem odbočení vlevo. Tu SPK8 jsem si také napsal bokem a před cílem jsem začal ta SPK23, T, 19 a 8 řešit. Nakonec jsem nenapsal 23, dopsal T a 19 a nenapsal 8.
    4.etapa. Díky mnoha nepřesnostem byla 4.etapa v hospodě vzrušující a dlouhá. Standa rozhodoval tvrdě a nesmlouvavě. Vše se urovnalo, nakonec rozhodla kombinace kolem bodu A. Standa to tam nechal a my jsme dostali k dobru dvě, možná i čtyři stovky. Pátou stovku za SPK 36 ne, to jsme v mapě neviděli a ani nás to nenapadlo.
    Závěr. Autor to vymyslel dobře, pohárově. Kombinace navazovaly, náročnost byla přiměřená, žádné šílené kombinace či problém s časem. Mapy byly připraveny dobře. Ale v terénu to občas nesedělo a některá místa chtěla trochu ošetřit. Pořadatelsky to byla výtečně připravená soutěž, hodně živých kontrol, vše klapalo. Snahu pořadatelů doplnila i dobrá a rychlá obsluha a dobré jídlo. Samozřejmě byly připraveny úžasné ceny pro posádky. Ale čtvrtá etapa se hodně protáhla, hodně se diskutovalo a tak to bylo nakonec trochu rozpačité a unavené. Čekali jsme příjemnou soutěž a na takové jsme se v Jindřichově Hradci svezli. Děkujeme všem pořadatelům.

    autor příspěvku: MirekP   


      Zpět na výběr roku 2018