• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      20.05.2019 22:46   Pohled z bedny - 3. a 4. kolo MČR - Fulnek

    Zdravím všechny, sepsala jsem, jak jsme to jeli a své dojmy, upozorňuji – je to dlouhé – kdo nechce, ať to nečte :-)

    NOC
    Na soutěž z důvodu větší vzdálenosti vyrážíme již ve čtvrtek večer, po příjezdu do kempu stíháme ještě konec 2. třetiny a 3. třetinu zápasu s Lotyšskem – vyhráli – uf :-)

    To bylo to radostné, zbytek víkendu již tak veselý nebyl. Problémy nám začaly již pár kilometrů před dojezdem do kempu – rozsvítila se kontrolka, že motor nemaže (na volnoběh, jinak prej jo) – no za soutěže, kdy často stojíme, problém…
    Druhý den ráno si chceme dopoledne projet prostor a pak si odpoledne odpočinout… bohužel nám plán až tak dobře nevyšel, opět automobilový problém, takže odpoledne místo odpočinku objíždíme místní autoservisy, ale naštěstí vše dobře dopadlo. A problém s mazáním se taky nějak „vyřešil“ sám – problém je jen při delší jízdě, kdy se motor/olej více zahřeje, po vychladnutí maže… Takže nakonec startujeme, nicméně asi ještě trochu rozhozeni z odpoledního stresu. Na trati to naštěstí není až tak znát. Dužovi soutěže mám ráda, stavitelsky mi docela sedí. První i druhá etapa se mi líbily, jezdivé, zdánlivě jednoduché, ale to jen na první pohled – na ten druhý už to tak jednoduché není :-) . Líbila se mi cesta z bodu 1 do bodu 2, tam než se člověk dostal :-). Málem jsem se nachytala při již několikátém přehodnocení v kótě 301 – řekla jsem si, že pojedu kolečko 299 a zpět 301 a 209 a že to vyjde na sudý součet, když 301 projedu vložákem - klidně jsem si počítala s vložákem dopředu, naštěstí mi to došlo a včas jsme si to opravili. Prohození zákazu předjíždění a 70 Ráďa bez problémů odhalil,mezi body 3 a 4 se to zase motalo a několikrát přehodnocovalo, ale nechybujeme, takže první etapa za 0B.

    Ve druhé etapě chvilku koukáme, jak všichni jezdí cosi v kótě 285 – všichni tam něco hledají, neb do kolma tam opravdu díky směru objíždění jet neumím, ale řešení to nemá, to bych SM 2 neodjela nikdy, protože z reálné protisměrky na ní opravdu nenajedu, tak to naštěstí dlouho nezkoumáme a neztrácíme čas. Nejtěžší bylo v obci Odry nepřehlédnout SPK 44, kterou vidíme až při druhém průjezdu. Odhalit, že SM 1 je přetažená nečiní problém, ovšem problém byl si uvědomit, že když projedu obslužnou komunikací kolem dálnice a na konci řeším, tak mám chtít „vyskočit“ na tu dálnici vpravo nade mnou… no mapově to jde… bohužel to mi nedošlo, takže nám chybí SPK P. Itinerář Hynčice s rušením šipek znamenalo hlavně si uvědomit, že když v kótě 276 jedu po šipce, tak to není P a musím kolečko, stejná situace na chlupatici – když jedu po šipce, tak žádný chlup neškrtám (jednoznačný výjezd). Projeli jsme to dobře. Asi by ale bylo čistější, kdyby podmínka zněla, že mapové šipky se projetím ruší v ZM i v detailech (byli tací, co je v detailech nerušili), i když bylo jasné, jak to autor chtěl… a detail je taky mapa.. Dojezd do cíle si sama komplikuju, že zapomínám na výjezd z kóty 284, chci tedy jet do komunikace za svodidly, což nejde, tak se točím na živé – a až pozdě, zjišťuji, že tam vlastně je výjezd, tak nemůžu chtít přijet od SV… takže za 60. No a teď už je to lehké, přes zrušené šipky v ZM a do ČK.

    Ve třetí etapě jako jedni z mála v kótě 303 odjíždíme doleva – křižovatka je nakreslená do kolma, a z kolmého pruhu už musím L. Nejvíce mě v tom, že je to jasná finta utvrzuje to, že si vybavuji, že v 1. etapě byla křižovatka vykreslena jinak – bylo tam ukosení, aby bylo jasné, že to je trojúhelník a celé je to jedna křižovatka a teď to tam tak nakreslené není. Takže jedeme doleva pro živou a SPK O. Výpočet km se podařil, ale kótu 281 Ráďa profrčel tak rychle, že jsem se ani nerozhlédla a neuvědomila si, že tu je totéž co v kótě 303….(tvar). Tak nám chybí Q. Mosty jedem tak, jak to chtěl autor, takže špatně :-). Tady bylo nejvíce dohadů, správný mi přišel výklad, co se uznal v noci (že dokreslení mostu už mi nemůže přehodnotit naplánovanou trasu). A konec, to byl tedy autorův majstrštyk – nevím, jestli to někdo zajel (tedy respektive nevím o nikom, kdo to zajel :-) – i když se všemi jsem samozřejmě nemluvila) – všichni přestali mosty řešit u okénka 3xmost, a že máme dokreslovat mosty ještě tady…!!! Tak to jsem nevymyslela.

    Celkově se nám to jelo dobře, bylo to jezdivé, nápadů a fint spousta, že by to bylo moc jednoduché, to se Duža nemusí bát (nebylo :-)). A že tam byla nějaká chybička nevadí – to je vždycky, nikdo není dokonalý. Co mi vadí je, že na přesnost mapy se hraje jen někdy – v kótě 303 tvar nevadil, v kótě 285 ve druhé etapě také nevadil, ale jen na jedné křižovatce si na tvar „hraje“ (kóta 281). Tak buď všude, nebo nikde. Aj proto jsme tam dávali připomínku a protest, že by to mělo platit i v kótě 303. Argument, že čára je tak tlustá, že si v kótě 303 mohu vymyslet co chci, mi také nepřijde úplně správný – to se dá říci o naprosto každé křižovatce v mapě M50 (každá komunikace má v této mapě téměř 50m), tak musím brát vždy osy komunikací… takže si stále myslím, že by 3 a O mělo být…

    DEN
    Do denní části se nám nestartovalo nejlépe, brácha hned ráno přišel naštvaný a chtěl jet domů – důvodem naštvání bylo zrušení SPK 44. Zrušili ji, protože byla špatně vidět a polovina posádek jí neměla. To přeci není důvod ke zrušení SPK, která tam fyzicky stála a x posádek jí vidělo! Chápu ty, co tam jeli a neviděli, že je to musí štvát, ale to se prostě stává. Dyť kolikrát se nám stalo, že byla SPK nedobře umístěná a přehlédli jsme jí. A kdo nám kdy, takovou SPK zrušil? Zrovna minulé kolo mistráku jsme měli 200TB za jednu přehlédnutou SPK a stálo nás to první místo! Tak to prostě je.

    Den byl jednodušší než noc. Docela by mě zajímalo, kolik posádek vidělo svislé dopravní značení při příjezdu do kóty 290 od západu a neodbočilo tedy pro SPK V. Svislé dopravní značení mi neumožňuje odbočit vpravo, jedu tedy L, přes garáže, vyjedu u té přetahovací šipky a dál už to bylo stejné, jen bez SPK V. Trošku zabrat nám dala vesnice Vrchy, kde mi mapa neseděla, pořád jsem nemohla najít tu křižovatku tvaru V na příjezdu a tvar v kótě 493 byl ostrý a ta hlavní do oblouku…, no prostě mi to nesedělo, tak jsem to ukázala Radkovi a on už odhalil, co tam má autor nakresleno – no vlastně má nakreslenou neexistující komunikaci. Takže nastrčenou otočnou O nebereme, azimut je až pro H a pak snadno fičíme dál do ČK, v pohodě cca o 10minut dříve. Akorát škoda, že autor nedomyslel špatné průjezdy – když už počítám s tím, že tu chybu někdo udělá (dyť proto tam byla ta nastrčená otočná O), tak by měl domyslet i špatný průjezd. Kdo fintu v mapě neodhalil, tak to měl hoodně drahé – má O navíc, nemá H, do kóty 524 přijede po přetahovačce, tak se musí točit, a dejka - to jsou 2 navíc, další dejka v kótě 524, tak není v kótě, a až na další dejce nemá řešení – no to už má ve výkaze dopsáno a potvrzeno živou, takže 1 chybí, 3 navíc, spousta času a nemá řešení, chudák… :-(. Podobné to bylo, kdo nezajel dejku na náměstí v kótě 285 – taky to musel mít drahé... atd.

    Ve druhé etapě jsem dlouho měřila cestu na začátek SM 5, zda se točit nebo jet objezd – no rozdíl mi vyšel cca 8%, proto jsem to raději ověřovala a měřila opakovaně. Začátek SM 6 mi pak opakovaně vycházel o 4mm nad křižovatku, tak jedem až nahoru do Lesní Albrechtice, i když jsem měla podezření, jestli není u SM špatné měřítko, jestli to nemělo být M20. Táta říkal, že v reálu ta vzdálenost z křižovatky (ze začátku) do křižovatky, kde dělám L, na metry seděla, ale v mapě byla ta křižovatka (kde je začátek SM) posunuta jižněji, proto začátek SM po přiložení map na sebe neseděl do té mapové křižovatky – no jak to tak přeměřuji teď na mapách.cz, tak měl pravdu. Ať už to byl úmysl, či nikoli, tak to vyšlo stejně – od JV na SM nenajedu a musím do Albrechtice. Jinak mi z druhé etapy nic zásadního neutkvělo, vcelku lehká etapa, příjezd zase předčasný.

    Ve třetí etapě zajímavá podmínka (pro ty co tam nebyli: „každý bod i kóta se průjezdem zkracuje zprava o jednu číslici“), ještě, že autor uvedl příklad, jinak si nejsem jistá, jestli bych to pochopila správně :-). Dobrá finta byla si uvědomit, že abych mohla jet SM, kde je bod 47, tak si bod musím nejdříve vyrobit z kóty a pak, že projetím SM8 projedu i bod 47 a udělám z něj tedy bod 4 a posléze, když mám jet do bodu 47, tak jej musím hledat, resp. nejdříve vyrobit z kóty, jinde. To se mi líbilo. Ve Větřkovicích jsme se kousíček po hlavní vraceli, neb jsme měla pocit, že ta hlavní je trošinku více do obloučku než mapa, a ejhle opravdu nacházíme, že SPK 46 jde objet souběžkou vrchem :-). Fakt to byl nepatrný rozdíl, ale byl. Projetím bodu 6 si bod ruším, tím ale nemám kam umístit detail, tedy se nemůžu otočit jen v detailu a musím jet velké kolo – a to kryje leda SPK 46 – nic jiného tam není!! Tedy tohle mě pořádně znejistělo, jestli se ta SPK 46 má opravdu objíždět souběžkou, ztrácelo to smysl. Naštěstí mě Ráďa přesvědčil, že tvar sedí a že tedy SPK 46 opravdu nepíšeme (měl pravdu, autor si neuvědomil, že mu zmizí detail :-)). Takže vlastně ten, kdo neodhalil souběžku, ale zrušil si správně detail a jel velké kolo, to měl za 160TB, kdo udělal 2 chyby – nejel po souběžce a ani velké kolo, tak vydělal – bylo to jen za 60TB (viď Mirku? :-)). Na konci je problém s plnou čárou, takže po odjetí VI nemáme dále řešení. Jasně, že jsme pochopili, jak to autor chtěl, že přehlédl tu bledou čáru a jel přes ní. Mnohokráte jsme to již odjeli „jak to autor chtěl“ - a mnohokráte na to doplatili, takže tentokráte to již neuděláme (že jí autor přehlédl, neznamená, že tam čára není), takže řešíme „dle řádů“ – jedu kam až to jde a když nemám řešení, jedu do nebližšího jednoznačně zadaného místa, což byl výjezd z bodu 34, a pokračuji dle iti… Myslím, že ještě někde v etapě jsem měla 2 varianty průjezdu, kde nebyl dostatečný délkový rozdíl, ale už si nevybavuji, kde to přesně bylo.

    Ve dne naštěstí celkově vůbec nechybujeme a jakékoliv připomínky by nás tedy neměly z první příčky sesadit. A vyšlo to.
    Celkově soutěž nebyla vůbec špatná, naopak, za mě jedna z dobrých, hlavně noční část se mi traťově líbila. A velice oceňuji jakou spoustu práce si Duža dal s přípravou projekce průvodce po trati!!! Super!! Moc pěkné! I když si to vlastně prohlížím až doma. Co se mi ale až tak nelíbí, je styl řešení připomínek – na tvar si hrajeme jen někde, sám autor mi po příjezdu řekne: „ ano máš pravdu, jsem blbej (promiň, řekl jsi to :-)), jsem to chtěl nakreslit jako v první etapě a zapomněl jsem, tak jsem udělal chybu, tak to dám ano i ne…“. To samé SPK V – v mapě není problém, pruhy na zemi OK, ale svislé dopravní značení má přednost a to mi vpravo neumožňuje jet! Autor značku přehlédl a odpověď opět „já to tak nechtěl, přehlédl jsem to, tak to dáme ano i ne“. Bylo sakra těžké vás přesvědčit, že nemůže být V ano i ne – prostě jen NE – ta značka tam jen, jednoznačně tam nemůžu odpočit vpravo. To, že autor něco přehlédne, je normální, stává se to všem, ale když se najde chybka, a má to řešení a správný průjezd je jen jeden, tak se musí odprostit od toho jak to chtěl a postavit se k tomu čelem. Nemůžu dát SPK V i ano, jen proto, že jsem značku přehlédl a původně tam chtěl jet... ano i ne by se mělo dávat jen, když jsou 2 stejně dlouhé možnosti, nebo SPK zmizí…. No a pak zrušení SPK 44 – to vnímám jako velký zásah do výsledků. SPK tam byla, několik posádek ji vidělo, stejně tak mnoho nevidělo. To si od teďka budeme házet korunou, když nějakou SPK neuvidí více posádek, jestli ji zrušíme nebo ne? Již mnohokrát se stalo, že SPK přehlédlo hodně posádek, nebo ji dokonce přehlédla i většina posádek z důvodu špatného umístění, nebo že tam třeba zrovna u ní stálo nějaké vozidlo… Tohle prostě nemá správné řešení !– ať už se rozhodnu SPK ponechat nebo se rozhodnu jí zrušit, tak vždy někoho zvýhodním a někoho poškodím. Nelze to udělat neutrálně ani nestranně, proto si myslím, že by autor /HR neměl takovéto rozhodnutí vůbec dělat a nechat to být. SPK tam byla a hotovo, že tam zaparkovala auta neovlivní – je to o náhodě a o štěstí (samozřejmě jiná situace je, když je SPK ukradená). Toto rozhodnutí pořadatelů dost zásadně ovlivnilo výsledky, neb našim největším soupeřům rázem ubylo 300TB… Pak naše vlastní zážitky s automobilovými problémy…. Takže i přesto, že trať byla dobrá, tak celkový dojem z celého víkendu je pro mě negativní… :-(

    Verča

    autor příspěvku: VeronikaK   


      Zpět na výběr roku 2019