• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      05.12.2019 19:41   MOST 2019 - BYL JSEM U SOUBOJE O MISTRA ČR

    Všichni víme, že umístění na soutěži bývá výsledkem součtu chyb, pochopení úlohy i celkové zdatnosti. Největší podíl mají body za průjezky, někdy body za čas a občas rozhodují i body z jízdy zručnosti. Letošní souboj o mistra byl velmi vyrovnaný a v konečné fázi o něj bojovaly dvě rovnocenné posádky, Lada s Mírou a Radek s Veronikou. A v celkovém pořadí tentokráte rozhodly body z jízdy zručnosti, i když aktéři klání určitě vědí o jiném místě, kde něco pokazili nebo naopak.

    Byl jsem u toho jako mnoho dalších, když se rozhodovalo. A bylo to o fous, proto se o to tímto podělím s těmi, kteří přišli o tento zážitek, „kdy se psala historie“.

    Pominu zde s prominutím ženy v těchto posádkách, neboť zručnosti jezdí špičkoví jezdci Mirek a Radek. Vzhledem k tomu, že zručnost nočního 9.kola se jela až v sobotu před startem do denního 10. kola, měli jsme příležitost vidět oba soupeře na trati JZ s vědomím, že Míra má před Radkem náskok 20 TB, což byl rozdíl mezi prvním a druhým místem v 9.kole mistrovství. Výsledky všech zručností těchto dvou soupeřů jsou vždy velmi vyrovnané, o čemž svědčí i pořadí v Mistru volantu, kde získali oba v součtu stejně bodů. A tak jsme byli zvědaví, jak to dopadne.

    Mirek jel první. Na jízdě bylo vidět, že ani on nemá nervy ze železa a ví že jde o hodně, zkrátka nebyla to ta jistá jízda, na kterou jsme u něj zvyklí. Jízda končila jako obvykle na čtverci. Vnější okraje čtverce na asfaltu byly neostré a z dáli nebylo možno odhadnout, zda je zastavení ve čtverci nebo ne. Z davu vtipně na Ladu zaznělo „otoč volantem“, bylo by to asi stačilo, ale to se samozřejmě nestalo. A tak se hlouček přihlížejících přel, zda je to za nulu nebo za 15. V této chvíli velice pohotově zareagoval hlavní rozhodčí, shodou okolností i rozhodčí na JZ Vašek Mrštík, který jakoby dopředu věděl, o co jde. „Počkejte, počkejte, tady jde o mistra, mám v autě laserové ukazovátko, změříme to přesně“. A skutečně ve chvilce ho přinesl. Umístil ho na kolo, zprvu trochu nevyváženě (to vypadalo pro Míru dobře), pak to srovnal a bylo po současných i následných pochybnostech. Červená tečka ukazovala snad centimetr, možná jen půl centimetru mimo vyznačenou oblast. Mirek věděl, že čtverce umí, a tak na to ještě chvíli smutně a nevěřícně koukal. Ale bylo rozhodnuto. Nikdo z nás v té chvíli netušil (asi kromě vědmy Vaška), že právě tímto okamžikem se poprvé stali Mistry ČR Radek s Veronikou. Radek totiž svojí zručnost zajel videlně velmi opatrně oproti jindy, kdy jeho jízda bývá hodně „agresivní“, asi i s vědomím, že se to Mirkovi nepovedlo. A Míru porazil o 26 bodů, čímž pro jejich posádku získal v součtu všech bodů v soutěži vítězství v 9. kole a vzhledem k tomu, jak se vyvinuly události v posledním kole, které teprve v té chvíli startovalo, to znamenalo mistrovský titul.

    Věřte, nevěřte, snad jsem si nic nevymyslel a opravdu se to stalo tak, jak jsem to popsal.



    autor příspěvku: MilanVlk   


      Zpět na výběr roku 2019