• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      17.12.2019 15:24   Pohled z bedny MČR 8.kolo - Praha den

    Konečně jsem se dostal k tomu, abych napsal pohled z bedny z pražského mistráku–dne. Trvalo to dlouho, ale mám vždy závěr roku trochu hektický a letos ještě navíc do toho spadnul Most. Tak se omlouvám všem náruživým čtenářům.

    Než začnu s pohledem z bedny, nedá mi to se trochu vrátit k závěru noční části v etapě N3, která se jela celá podle staré mapy M50. Pro většinu posádek asi velmi těžké, pro mě tak úplně ne, protože se zde projevila znalost domácího prostředí i staré mapy M50. Ale tato znalost prostředí může být někdy i na škodu. Moc dobře totiž vím, že se nedá rozlišit mapový průjezd po souběžce nebo po hlavní ve Vrapicích u školy (před kótou 357), v reálu je rozdíl menší než 10m, tak jsem se nechal zmást tím, co tam Mirek dokreslil – souběžka dělala tětivu k oblouku hlavní silnice, zobáček zanedbatelný. Co s tím, když na výjezdu ze souběžky je SPK 24 ? Jak to myslel autor, napsat nebo nenapsat ? A jak dopadne 4.etapa (20 % tam ani náhodou není) ? My se 4.etapy většinou nezúčastňujeme a tady jsme na to doplatili ztrátou 1.místa. Po dojezdu jsem se šel podívat na vzoráky (normálně to většinou nedělám a jdu spát), zda tam SPK 24 je nebo není. Nebyla, máme ji tedy navíc. Nedalo mi to a zašel jsem za Mirkem a říkám mu: „Tam máš dva naprosto stejné průjezdy. SPK 24 by měla být ano i ne“. Mirek mrknul do itiku a říká: „Máš pravdu, podíváme se na to s HR“. Tak jsem šel s klidem spát. A ráno jsem se jenom divil, že SPK je pořád navíc a my jsme druzí o 1 jediný bod za Mirkem Paulů. No jo, holt když nefungují slovní připomínky a fair play, budu se muset naučit, jak se dělají 4.etapy a zapojit se do nich.

    A teď už konečně ke dni.
    Po předchozí zkušenosti s tratí od Jirky Ludvíka (kdy jsem dost často nevěděl, co po mě autor chce), jsem se denní části trochu obával, i když bude z části probíhat v domácím, pro mě velmi dobře známém terénu. Musím ale konstatovat, že moje obavy byly zbytečné, protože tentokrát byla soutěž úplně jiná. Byla plná pěkných chytáků a přitom byla jezdivá a řešení iti bylo jasné, přehledné a logické.
    Po ranním rozčarování s výsledkem noci jsme nastoupili do první etapy. První pohled na mapu nevěstil ale nic pěkného. Sice skoro celá po Kladně (jen konec do Libušína), ale kvalita mapy M25 se od noci moc nezlepšila, zejména některá začerněná vyústění komunikací dost splývala se zbytkem mapy, na to bude třeba si dát pozor. V první etapě zajímavé dvě podmínky, které bylo třeba kombinovat. Než jsem to pochopil, tak už jsem měl za sebou kótu 115, kde jsem dostal lísteček, který měl cosi vysvětlovat, ale jen zmátl. Čitelnost obrázku srovnatelná s mapami v noci, fakt jsem v tu chvíli netušil, co tím autor chtěl říct. Že by se opakovala situace z minulé soutěže a zase nepochopím svého autora? Asi mě to trochu rozhodilo, protože jsem v tu chvíli zapomněl, že nemám projetou kótu a jel jsem v klidu do bodu A. Zbytečně drahá chyba za 200. Výjezd z kóty 123 s odbočením vlevo se zdál jednoduchý, ale vložák na světlech a podmínka projetí kótou to změnily v zajímavou pasáž. Musím vpravo, objet blok a s pomocí detailu kóty 123 zpátky do kóty od jihu (i když ze znalosti situace vím, že to tam nepůjde – ale s tím nesmím počítat, pořád jsem si říkal celou etapu, nic tady neznám, nic nevím dopředu). Když se nemůžu otočit v detailu, použiji k tomu detail 131 a chci v detailu 123 odbočit vlevo do kóty 123. Tam je příkaz vpravo a proto si jedu znovu pro živou na Sítnou k Pepíkovi (po 4.etapě uznaný průjezd na parkoviště a tedy bez živé – viz diskuze na netu – považuji za nesmysl). Konečně splníme výjezd z kóty 123, projedeme parkoviště u detailu kóty 138 (příkaz vpravo mě hodí okolo celého parkoviště – je to paráda, když člověk o těch značkách ví, jen to nesmí řešit dopředu). Jedeme podle lesa do Rozdělova. Vím, že bublinky u garáží tam jsou 3 a tu správnou mapovou musím přesně doměřit, SPK 26 jsme se vyhnuli. Složité ježdění po Rozdělově u kostela nebudu rozebírat, to bych psal dlouho a máte na to popis trati od autora. Jen to chtělo si pohlídat, kdy platí detail 144 a kdy platí na semaforu poprvé P. Nakonec jsme to projeli za 0 TB, jen při odjezdu do bodu B jsme měli dva skoro stejně dlouhé průjezdy (buď potřetí živou nebo SPK 1). Měřil jsem to několikrát, dokonce i v mojí M10, rozdíl pořád 1 ½ mm ve prospěch trasy přes SPK 1, tak jí bereme. Pak dlouhý objezd uzavřené komunikace do Libušína, na konci před časovkou zadarmo SPK 27. Mělo mě už v tu chvíli napadnout, že bude hrát nějakou roli ve druhé etapě. Čas za 0 a z etapy docela dobrý pocit.

    Trocha zmatku v ČK, protože se tam pletli nějací silničáři, tak jsme raději hned vyrazili do druhé etapy. Nájezd do kóty 202 – první doleva nejde (schody), na trojúhelníčku taky nemůžu skrz kolíky a tak jsme se v klídku jeli otočit ke hřišti, protože jsem si neuvědomil, že jsem měl zapomenout, že to nejde přes ty schody (chybí SPK 27, která byla zadarmo v 1.etapě). V současné době často používaná finta, taky ji často použiji a taky často ji na soutěži nezajedu! No alespoň vím, kde mám rezervy. Dvě mapové finty v Libušíně (trochu větší a přesazený trojúhelník pod kruháčem a jiný tvar v kótě 208) mě jako domácího znalce mapy a terénu nemůže dostat, zbytek Libušína kromě SPK 27 na začátku už máme čistý. Přijíždíme do Vinařic a chci do kóty 216. Opět pro mě není problém odhalit, že odbočka ke hřbitovu je v mapě jinak, zrovna tak vím, že druhá odbočka je přes svodidla a tak musím mapově až přes náves (SPK). V kótě 223 nejprve vložák dejka, otočka pod kótou 223, ale musím znovu do Vinařic pro otočku, abych ve 223 jel vždy L. Na okraji Pcher se chytit té správné křižovatky na chlupatici, která mě vyvede na mapu směrem na Theodor. Podmínka v kótě 227 vždy L a do toho vložák na dejkách P mě provede uličkami kolem bývalého dolu Theodor. Docela drahá pasáž pro toho, kdo by zapomněl na podmínku v kótě (400 TB). My zatím stále čistě, jen jsem rád, že jedeme na začátku startovního pole. Nevím, nevím, jak to tam bude vypadat s domorodci, až se tam v těch uličkách budou potkávat proti sobě poslední a předposlední posádka. V Olšanech 2x pěkná vychytávka „Ne na reálný most“ – poprvé odbočit do úzké uličky podél potoka, která se na první pohled zdá neprůjezdná, podruhé chyták na most v detailu (je mapový a ne reálný) a beru schovanou otočnou SPK za rohem. Na vjezdu do Třebusic jedu reál z konce SM, tedy po hlavní doprava, nadjedu si kótu 249 a pak už valíme do ČK. Vzápětí po nás do ČK dojede Simča a naši mladí. Bereme čas 5 minut, pocit po druhé etapě ještě lepší než v první.

    Žádné dlouhé vykecávání, cítím, že mi to jede, jsem v tempu, tak z něj nevypadnout. Po nezbytné prostatické pauze hned startujeme, nechávaje ostatní za námi.
    Hned po startu na výjezdu od ČK otočená dejka. Řidič ani nestačil zahlídnout, ještě, že jsem koukal já. Pro co ale platí? Pro nás nebo pro toho kdo jede ještě více zprava? Pořádně se podívám a situaci vyhodnocuji tak, že vpravo to není komunikace, jen vjezd do vrat a tam se dejky nedávají. Takže platí pro nás. Mirkovi se moc doleva nechtělo, ale stál jsem si na svém. Schovaná SPK H nám potvrzuje, že jsem měl pravdu. V Trněném újezdu byl trochu problematický průjezd kolem kóty 307, co je mapa snad ani nešlo přesně stanovit. Zajímavá a docela náročná pasáž byla v Holubicích kolem kóty 311 a 312, uvědomit si kdy a kde platí vložák dejky (různé části iti), do toho vložák na stopce a správně vymyslet, kdy a kde už mám nebo spíš nemám uvažovat s neprůjezdnou komunikací u SPK 42. Pěkně zamotané, ale dali jsme to čistě. Obdobně pěkně zamotaná byla pasáž kóta 326 – kóta 326, s podmínkou a vložákem na dejce, taky jsme dali čistě, zatím hodně dobrý, jen to někde nezmastit. Kritický okamžik přišel na příjezdu do Úholiček, kde nás stopka hnala doprava ven ze šipkáče. Míra hlásil stopku i slepou ulici (= zákaz vjezdu), ale chvíli jsme se dohadovali, jak chápat dodatkovou tabulku 500 m (vložák na značkách se jezdí vždy, ať tam je dodatková tabulka nebo ne, tak je to pro nás zákaz vjezdu nebo není? Vložák byl ale napsán slovně - trať nevede do slepé ulice. Je to tedy celé o výkladu vložáku, ale podle mě to není úplně košer. Nakonec jsme se do slepé ani nezajeli podívat, což asi byla chyba. Kdybychom o SPK 5 věděli, asi bychom jí napsali. Konec v Přílepech – tak tady jsem neuhlídal, kdy neplatí a platí vložák na dejce v kótě 340 a tak nám chybělo 1 kolečko přes PK 4. Čas +14 minut a pocit z etapy už tak dobrý nebyl, čekal jsem, že toho bude víc, co jsme zvorali. Pohled na vzoráky nebyl tak hrozný – PK 260 – 100 – 260, to nebylo tak hrozné, ale nečekal jsem, že by nás to vyneslo nějak vysoko (tipoval jsem tak 5-6 místo). Jaké bylo pro mě příjemné překvapení, když jsem slyšel od okolních borců co nezajel tenhle a co tamten a co nezajela Verča, která měla o 400 na průjezdkách víc než my. To už jsem začínal tušit, že by z toho mohlo být dobré umístění, když i Verča má o tolik víc. Nakonec to bylo první místo a s náskokem 210 TB. Tak to snad 4.etapa už nezmění ! Nezměnila a první místo zůstalo beze změny.

    Pro nás docela dobrá satisfakce po noční prohře o 1 bod. Trochu jsme tím zamotali závěrečný boj o titul Mistra a trochu jsme si zvedli sebevědomí, že do starého železa ještě nepatříme a i Mistři s námi ještě musejí počítat.

    Co závěrem. Gratulace novým Mistrům, co se nepodařilo nám za dlouhá léta, co to s Mírou jezdíme spolu (1x druzí, 2x třetí v MČR), naši mladí dokázali za polovinu času. Já jim to moc přeji (asi jsme je to dobře naučili), ať jim to jezdí i v další sezóně, neboť titul obhájit je mnohem těžší než ho získat poprvé.

    A Vám všem vytrvalým, co pořád ještě držíte prapor toho našeho sportu hodně vysoko, přeji hezké Vánoce a v novém roce mnoho úspěchů osobních i sportovních. Taky velké poděkování všem letošním pořadatelům a přání mnoho zdaru pořadatelům v další sezóně, protože bez nich by to nešlo!
    Všechny zdraví Pavel Kotina

    autor příspěvku: KotinaP   


      Zpět na výběr roku 2019