• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      23.08.2021 00:49   Pohled z bedny – 1. a 2. kolo Malého MP 2021

    Pohled z bedny - Letní Hlučínská AOSka - MMP
    Tak se mi konečně podařilo v rámci náročného léta najít skulinu na odstranění dluhu, a to pohled z bedny z letošního Hlučína v kategorii MMP.
    Na první pohled vypadala vítězství v obou kolech jednoduše, ale zdání klame. A to velmi, neboť to byl opět festival vlastních zbytečných chyb a tím pádem moc upracovaný průjezd. Vše začalo na zručce, kde jsme dokázali zabloudit ve druhé jízdě po osmičce vpřed.

    Dopoledne – 1. kolo:
    Již první etapa po Ostravě ukázala, že soupeři dostali velkou šanci se nám dostat na kobylku. Mohlo za to zejména chybné rozhodnutí navigátora o tom, že jednosměrka u čtyřproudovky platí pro celou komunikaci, tedy oba směry, a tak nájezd do kóty 204 jsme provedli od jihu, a ne od západu. Tím se rozhodil celý průjezd detailem kóty a bylo vymalováno za 400 TB. Až při psaní tohoto příspěvku jsem pochopil, proč se následně jelo z kóty 204 podél garáží až na konec a neodbočilo se přeponou trojúhelníka do detailu s kótou 101. Hned tedy navázaná chyba za 160, neboť stačilo se nachytat na autorovu fintu, že i průjezd SM s počátkem v kótě určuje výjezd z kóty ve směru SM a dle podmínky bylo třeba najet na SM odbočením vpravo. Tedy za 160 TB a k tomu 2 měsíce dlouhé vedení. A přitom tak jednoduché.
    Další chyba za 200 TB, kdy opět navigátor, tedy já, neumí převést SM z většího měřítka na menší. A další drobnosti za 220 TB již jen dokonaly dílo zmaru.
    Druhá etapa byla ve znamení udržet pozornost mezi reálem a mapou, protože byla postavena na mnoha detailech a SM s mapařinou. Velmi důležité pro zachování sebevědomí byl průjezd v Krásném Poli a odhalit, kde je mapa a kde není, resp. kdy z mapy vyjíždím a kdy jsem na ní zase zpět. SPK 27 jen potvrdila správnost průjezdu.
    Velká Polom také nebyla úplně jednoduchá, protože reál P (2.údaj) po výjezdu z kóty 500 zaváděl do kdejaké odbočky, např. i za lékárnu, kde to dál nemělo řešení. Nakonec se nám to po odbočení na další křižovatce, podařilo reálně projet, i když v rozporu se vzorem autora, a narazit na mapu (detail 505). Sice to řešení mělo, ale nicméně tato část nám vzala 260 TB (netuším proč se mělo jet přes SPK 4 – byl to vložák, ale proč tudy od severu příjezd do detailu 505???) a tak celá Polom z kóty 501 do 502 ještě díky přehlédnutým semaforům za 200 TB, nás stála 460 TB. K tomu stačilo v průběhu celé dlouhé etapy udělat několik dalších navigátorských chyb a konto zase bylo zatíženo stovkami bodů.

    Naštěstí přišel skvělý oběd, krátký odpočinek, a i když průběžné výsledky byly příjemné, avšak těsné, klidu stejně nepřidaly.

    Odpoledne – 2. kolo:
    Dopolední nervozita se přenesla i na odpoledne, nakonec bylo pro nás překvapením, že se podařilo 1. etapu zajet velmi solidní průjezdem za 160 TB. Jen vymotat se ze startu přes kótu 136 za podmínky odbočení vpravo a plno míst s vložákem, úzkými uličkami středu Hlučína trvalo dost dlouho. Stačilo chybně odbočit a najíždělo se to znovu. A bylo to velmi, velmi pomalé. Nakonec po vyjetí z města se podařilo časové ztráty dohnat rychlým průjezdem ostatních záludností, i když Darkovičky s rozbitou komunikací po kanalizaci, moc na rychlosti nepřidaly.
    Solidní výsledek se přenesl i do druhé etapy, ale jak jsme dodatečně zjistili, tak ani tentokrát nám soupeři nic neodpustili a dost na těsno se nás drželi. Asi rozhodly Hatě, kde jsme udělali jen jednu banální chybu za 200 TB – jeden přehlédnutý vložák , ale odhalili mapařinu při jízdě z bodu H do H přes SPK O.

    Jak jsem již přispěl do diskuse. Hlučínští soutěže umí a pod vedením Pavla Zbyťáka se jim podařilo i ve smutném okamžiku připravit skvělé zázemí, příjemný den a i tratě byly naprosto skvělé, které umožnily se i něčemu přiučit. Pro nás to bylo přínosné, bohužel se i přes úspěch ukázalo, že se dlouho nejezdilo. A tak velká pochvala autorovi tratě za skvělé ITI, ale i HR, že na každou etapu poskytli dostatek času, kdy bylo možno i některé chyby vrácením se zpět napravit a hlavně v klidu promyslet průjezdy. Prostě pohoda, žádný stres, jak na některých jiných soutěžích.

    Do Hlučína – díky!!!

    autor příspěvku: Vláďa   


      Zpět na výběr roku 2021