• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      28.10.2021 13:28   Pohled z bedny - MP Orlická noc

    Do kalendáře MP přibyla i soutěž v okolí Žamberka a Mohelnice, takže pokud jsme chtěli zabojovat o vítězství v MP, bylo potřeba jet. Noc stavěli dva Vláďové a nepochyboval jsem o tom, že to bude nadupaný. První etapu Vláďa Fabián, kterej dokáže i Shell Cup v Žamberku postavit s obtížností mistráku. Další dvě etapy pak navrátilec Vláďa Žlábek. Ten se blískl jako autor snad nejvíce zimních itinerářů, kdy všechny byly nadmíru vydařené. Na nich Vláďa dozajista nabral autorské sebevědomí, když byl několikrát ujištěn, že klidně může postavit mistrák. A Vláďa se toho nebál a s druhým Vláďou se přidali k mistrovské posádce z Mohelnice. To byla bezpochyby výborná volba. Na noční soutěži bylo vidět, že to dokonale učesal někdo, kdo tomu sakra rozumí. Jura Kubíček zde odvedl špičkovou práci. Už si nevzpomínám úplně detailně, ale v noci mu snad utekla jen dejka při dodatečném přidávání přechodové kóty a pak tam byla nějaká posunutá mapová cesta, kterou ani my jsme nenašli.

    Co se týče samotné jízdy, tak už byla většina řečena na diskuzi. U nás to začalo tím, že jsme si chvíli před startem uvědomili, že nemáme světlo pro navigátora. Tak jsme holt jeli na stropní a docela to šlo. Z délek a časů bylo jasné, že to bude dlouhá noc. Zažil jsem už pár soutěží, které byly roztahané a dlouhé, kdy jsem si po první etapě říkal, jestli už bude konec, po druhé už toho měl plný brejle a ve třetí usínal, ale to tady vůbec nenastalo. Pořád bylo co řešit a mezitím se jezdilo po fantastických horských silničkách. A hlavně vše bylo jasné, nemusel jsem přemýšlet, jak to někdo myslel a zkoušet různé varianty. Bavilo mě to od startu až do cíle a i když jsme do něj přijeli o půl třetí ráno, tak mi to vůbec nevadilo. Snad jen opuštění SM v první etapě, kde se jelo x kilometrů mezi poli pro jeden plech a pak zase zpátky jsem úplně nechápal a to byl jistě první adept na vyškrtnutí a zkrácení tratě. Jediný problém jsme měli na začátku pravděpodobně druhé etapy u jakéhosi kempu, nebo co to bylo. Tam jsme si nebyli jistí, která ze tří cest navazující na hlavní v zatáčce je rovně. Zkoušeli jsme různé varianty a možná i díky tomu jsme následně zazdili začátek chlupatice, který byl hned pár metrů po výjezdu z bodu 22. Díky tomu jsme skončili ve slepé cestičce 100m od silnice v chatové osadě dole u vodní nádrže Pastviny místo otáčení. Chvilku to vypadalo, že tam možná zůstaneme. Úzká cestička ve svahu, bez možnosti otočení. Po osobním prozkoumání terénu padlo rozhodnutí, že ještě sjedeme další dva výškový metry po betonových kolejích k někomu na dvorek na golfový trávník, kde se otočíme a pak vyjedeme. První půlka plánu se celkem povedla, ale vyjet zpátky po navlhlým betonu nahoru nebylo jen tak. Když jsme po prvním nevydařeným pokusu klouzali pozpátku do tmy zase na ten zatravněnej dvorek, tak jsme navíc “trochu“ sebrali travnatej břeh nad cestou. Při přípravě na druhé rozjetí jsme i do něčeho nacouvali. No vůbec si nechci představovat, jak to tam po nás vypadalo. Velká omluva majiteli přilehlé chaty a i majitelce našeho závodního vozu, který snad nedoznal viditelných škod. I přes toto dobrodružství a pár vracení, kdy mi něco došlo až později, nebo jsme kontrolovali znova vložáky, jsme neměli problém s časem a dokonce přijeli předčasně. V ostatních etapách pak 6 a 3 minuty. Je fakt, že nejsme typická posádka MP, na kterou by se měli ty časy ladit a dle výsledků koukám, že 10 minut navíc v každé etapě by se klidně sneslo. Když se pak dívám i na výsledky mistráku, tak tam by to minimálně v první a třetí etapě taky ocenili, možná i víc než 10.

    Vlastně je otázka, jestli si to užili i ostatní, protože když koukám na výsledky, tak těch bodů je v obou kategoriích strašně moc. Určitě hrálo roli velké množství průjezdek, a velké množství věcí, které se daly zkazit a každá byla obodovaná. Možná ne úplně dořešené špatné průjezdy, nevím. Zrodilo se tak drtivé vítězství, kdy v MP na druhého máme přes 800 bodů, na třetího skoro 1600 a na první nemistrovskou posádku Klasů na šestém místě dokonce skoro 3300 bodů. My měli jen 220 TB za nějakou tu mapovou změnu v první etapě a 60 TB u toho kempu, jinak jsme to projeli jak nůž máslem. Roli určitě sehrál poctivý trénink na všech zimních etapách. Všem organizátorům velké díky, v hodnocení bych dal určitě jasnou desítku.

    Den je díky zapsání jiné průjezdky už na itík za 160 na někom jiným 😊

    autor příspěvku: R.A.   


      Zpět na výběr roku 2021