• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      24.10.2023 18:27   Návrat ke kořenům - Mohelnice 2023.

    Úžasné, báječné. Asi nejlepší orientační soutěž posledních let. K dobrému výsledku nestačilo mít jenom navigaci v autě, nestačilo jenom rychlé řešení složitých matematických úloh či rychlost na trati, ale také kromě štěstí důkladná příprava. Soutěž byla perfektně připravená, velice přesné itineráře a mapy, a hlavně skvělá mapařina. V Mohelnici byly zakresleny mapové komunikace existující před 10, některé před 25 lety, do toho se vynášel detail 410 s komunikací, která naopak před 3 roky snad ani neexistovala. Silnici za Mohelnicí vzala na začátku milénia velká voda. Věřím tomu, že i v Pískově byla v padesátých letech cesta po návsi kolem pomníčku. Šipkáče začínali za mapově jednoznačným pokynem, průjezd starou Mohelnicí patřil asi k nejhezčím. Těžké vynesení detailu 410 zkrátilo jednosměrku a přidalo průjezd křižovatkou, takže SPK 77 a 91. Možná ani SPK Y nebyla navíc, protože tato křižovatka s odbočení do Třeštiny není asi o 10 metrů mapová. V Klopině jsem vinou špatné mapové cesty nebyl ani jednou v PRDu, ale když nad tím přemýšlím, tak tam někde jsem vlastně virtuálně byl 😊. Slepé mapy v Pískově a v Troubelicích byly náročné na přesné přiložení do základní mapy, jednou rozhodovalo přesazení mapy o jeden milimetr, podruhé velice přesný úhel orientace na sever. Ale autorka použila stejné měřítko jako měřítko základní mapy a tak to šlo poznat. Umístění SPK BL za humny v Troubelicích byla jedna z mála nepřesností, s kterou si ale rozhodčí v pohodě poradil. Šumvald se dal s pomocí navigace projet za 30 minut, jak psal Petr Mašek, přiložením mapy do podkladové M20 se to dalo v podstatě projet bez zastavení. Aspoň jsem dohnal to ježdění po zarostlé polní cestě v Troubelicích. A konečně třetí etapa. V sudé kótě levá a v liché pravá. Proboha proč?? Já bych jednoznačně dopsal do řádů, že odbočení v sudé kótě je možno pouze doprava a v liché doleva!!! :) Taky první okno jsem si hned namaloval příkaz na druhou stranu. Nejdříve jsem si musel uvědomit, že sudou kótu při neuvedeném průjezdu mohu projet bez odbočení. Celou třetí etapu v každé křižovatce s kótami jsem si opakoval, ”uvedená, neuvedená, lichá, sudá” a pořád dokola. Kombinace se neustále měnily. Chybu jsem udělal na jediné slepé mapě a nevynesl jsem si kótu do detailu a následně do plánku. Stálo to 260. V Úsově byla velice utajená vysoko umístěná dopr. značka nebezpečné stoupání. Hodně nás chybovalo na slepé mapě u bodu U. Vzhledem k přesnosti všech mapových podkladů nakonec souhlasím, že pokud bych ji kopíroval z desítkového podkladu a na konci mám vyznačit směr výjezdu po komunikaci, pak ta šipka asi sedí. Kdyby to měla být ta komunikace směrem na SPK A, tak by ta šipka musela být zalomená. Na konci se jela solidně postavená jízda zručnosti. Jenom mě překvapilo, že ten čtverec na konci se nedal trefit 😊.
    Simča odvedla perfektní práci, podpořil ji rozhodčí a celý organizační tým. Ta podpora byla všudepřítomná. Děkuji všem, že nám bylo umožněno zažít takový vzrušující zážitek, kterým soutěž rozhodně byla.

    autor příspěvku: MirekP   


      Zpět na výběr roku 2023