• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      31.10.2023 23:21   Pohled z bedny – Hella Rallye B25 - 1. část

    Pohled z bedny. No už jsem ho nějakou dobu nepsal – naposledy ze stejné soutěže v roce 2021 v malém Moravském poháru. A tak toho využiju. Ne proto, abychom se pochválili, jak jsme dobří, ale abychom se podívali na něco, co se zde promílá už několik měsíců a to, jaké soutěže stavět pro B-25.
    Sám s tím mívám problém, jak odhadnout tu správnou obtížnost, při stavbě tratě pro tuto kategorii. Takže jsem rád, že jsme mohli jet soutěž B-25, kdy kromě poslední a jediné možnosti zisku nějakých bodů do celkového hodnocení Poháru A ČR 2023, jsem získal zkušenost, jak by mohla vypadat soutěž pro level B-25.

    Nejprve však velké pochválení celé soutěže v Mohelnici. Zázemí v mohelnickém kempu se mi zdálo velmi skvělé a to i přesto, že jsme jeli jen denní kolo a z doslechu bylo zřejmé, že nebyla k dispozici teplá voda vinou ubytovatele. Myslím si, že organizátoři se jinak nemají za co stydět. Sobotní počasí jejich snahu jen umocnilo.
    Co se týká tratě, tak velké smeknutí před tím, jak Simča připravila trať pro B-25, resp. začátečníky. Kdo si o AOS něco zjistil nebo už ví, tak ideální soutěž. Odpovídala přesně požadavkům komise AOS. Jednoduché, postupně po trati vedoucí ITI, bez složitostí s drobnostmi, které se dají po soutěži jednoduše nováčkům vysvětlit. Trať, umocněná více než dostatkem času na řešení, neměla chyb. Případné chyby neznamenaly velké bodové příděly. Bylo to buď za 60 nebo za 100, možná párkrát 160 TB. Záměny SPK ve vzoráku se po dojezdu rychle vyřešily, jinak hrozily velké bodové příděly pro všechny. Pro průjezd soutěží nám pomohla i zkušenost s odměřováním na skvěle připravených mapách. Docela bych uvítal návod, jak na jejich přípravu.

    No a jak vypadaly jednotlivé etapy, které měly postupnou obtížnost od nejlehčí po „nejtěžší“? Úmyslně volím podrobnější verzi pro nováčky, kdyby se k soutěži chtěli vrátit doma v klidu, pokud sledují naše stránky. Zkušeným se omlouvám.

    1. etapa
    2x jednoduchý vložák s jedním úkonem, tedy nebylo třeba hlídat vložáky po celou etapu, ale jen pro konkrétní místo v etapě. K tomu jednoduchá SM a mapový průjezd mezi kótami s příjezdem i výjezdem, 1x na mapový tvar a 1x reálná pasáž.
    Z časovky do kóty 146 v centru města s výjezdem. Nejkratší mapová cesta vedla vlevo ještě před DZ obec Mohelnice a zdálo se, že se lze vyhnout vložáku za 1. DZ obec Mohelnice jeď rovně.
    Vlevo však byl trochu odkloněný z výhledu zákaz vjezdu a tak se musel plnit vložák na křižovatce u čerpací stanice s otočnou za křižovatkou – SPK A.
    Následně, podle mapy, se bylo nutno vyhnout mapové protisměrce na vjezdu do města, takže bylo potřeba najít sjezd na obchvat města a přijet do kóty 146 od SZ. Z ní se pokračovalo reálně do centra – SPK H a 2x SPK 47 na kruháči v Mohelnici. Potom do kóty 390. Našli jsme o něco kratší mapovou cestu (asi o 15%), která však kvůli DZ neměla řešení a jeli jsme tedy tak, jak to chtěla autorka – proplést se městem přes náměstí, přes živou PK 3 na parkovišti mimo hlavní komunikaci – relativně zřetelná mapová finta autorky. V kótě 390 se započala jízda kolem parkoviště u Penny s SPK 53 pro další pouť dle ITI.
    Následoval přesun do kóty 310, kam jsem hnal řidiče Romana centrem města (první a poslední velká chyba navigátora), abych si v uličkách všiml, že mapa Mohelnice není s obchvatem na jihu propojena. Takže uličkami a jednosměrkami zpět a přes 1. východní kruhák s SPK JU do kóty 310. Z ní přes, od kóty, severní pytel (parkoviště) ve směru jednosměrky najít správný mapový tvar dalšího údaje, pokračovat jednoduchým přejezdem - SPK 66 - do Stavenic, kde splnit přikázaný průjezd kótou 235 kolem trojúhelníčku – SPK Z. Odtud do kóty 255 přes SPK TI a živou PK 5. Po vjezdu do obce Třeština se splnil mapový přikázaný směr jízdy – SPK P a odtud teprve do kóty 255. Z ní na začátek SM, která začínala v kótě 255, takže malý okruh (částečně po budoucí SM ) přes živou PK 2, po průjezdu SM na jejím konci přes SPK 1 na další údaj v obci Police. Po cestě stejná živá jako při nájezdu na SM – PK 2.
    V obci Police bylo jen třeba si vzpomenout, že mám vložák, takže se vyhnout nastrčené SPK 7, po té se vyhnout severní mapové přetahovačce – SPK X a přes průjezdní kótu 930 do cílové obce Klopina. Tam pozlobila kóta 366, kde bylo místo k cíli vpravo potřeba odbočit vlevo a otočit se na pytli kolem místní skládky odpadů, kde jsme PRD (SPK) našli a už jen upalovali do cíle. Předčasný příjezd se nám hodil, protože Roman musel opravit výpadek palubní sítě pro naše elektronické spolupracovníky.

    - „pokračování za týden – 2. a 3. etapa“

    autor příspěvku: Vláďa   


      Zpět na výběr roku 2023