• Domů
  • Aktuality
  • Obsah
  • Diskuze
  • Výsledky
  • Kalendář
  • Soutěže
  • Registr
  • Pokyny
  • Archív
  • ČLÁNKY NAŠÍCH DOPISOVATELŮ

    Pro čtení z archívu vyber rok:
      2024      2023      2022      2021      2020      2019      2018      2017      2016      2015      2014      2013      2012      2011   


      12.11.2023 18:52   Pohled z bedny – Hella Rallye B25 - 2. část

    Mírův pohled z bedny poslední soutěže i ohlédnutí za sezónou se již zde dlouho hřál a tak přichází slíbené dokončení:

    2.Etapa:
    2x jednoduchý vložák, 2x SM a jeden detail. Jinak mapový průjezd mezi kótami s příjezdem i výjezdem, 2x na mapový tvar.
    Po startu hned vložák při nájezdu na SM1. Takže na jižní konec obce, otočka na mapovém trojúhelníku, průjezd SM1 a opět přes skládku vzít PRD, splnit příjezd do kóty 360 a pokračovat stanoveným průjezdem kótou 630. Z ní na SM2 v obci Pískov. Na jejím kraji zákaz vjezdu na komunikaci vlevo neumožnil jet nejkratší cestou, takže přes střed obce. Průjezd SM od SZ, na konci SM vpravo do kóty 201 s výjezdem. Z ní zpět do stejné kóty. Bylo zřejmé otočení ve směru hodin přes zastávku bus před kostelem uprostřed obce.
    V tomto místě jsme začali spekulovat a hledat fintu, která nakonec nebyla, zda zde není chyták, protože za odbočením ve směru hodinek do bus zálivu na nás čučela červená SPK 24. Kde je žlutá – návěstí? Spadla, někdo ji ukrad nebo platí jen pro MČR? Ale jak? Přetahuje nás to dál, abychom se jeli otočit přes SPK O na severním trojúhelníčku na konci obce? Není to však pro B-25 už moc složité, i když docela pěkné a zajímavé? Takže raději rychlá konzultace s HR. Ano bylo to jen pro MČR a šlo o přetažení z bus zálivu ke kostelu v protisměru hodinových ručiček. Rychle jsme HR potvrdili, že je vše jak má být a že MČR to má v pořádku. Takže se již SPK 24 nevšímáme a přes SPK E opouštíme obec.
    Pokračujeme do Troubelic s pěknou pasáží průjezdu 3x přes živou PK 4. Mohl za to autorkou ponechaný, oproti původnímu plánu ITI, detail v kótě 180 a nemožnost projet kratší cestu na další údaj ITI po souběžné cestě kvůli zákazům vjezdu. Jinak by byla živá 2x.
    Přes mapový údaj – křižovatka na jihu Troubelic a otočný trojúhelníček (SPK 45) opouštíme obec a mažeme přes Šumvald do ČK3. Tam se po předčasném příjezdu dozvídáme, že omylem byl vypuštěn průjezd kótou 432 v Šumvaldu a byly jsme všichni ochuzeni o závěrečnou pasáž před cílem. Mohlo to být zajímavé, ale alespoň byl čas na polední relax na sluníčku, během kterého začaly dojíždět polozničené posádky MČR.

    3.Etapa:
    A to složitější nakonec - po „tréninku“ v první a druhé etapě: 2x vložák (z toho jeden na SM a druhý ve vymezeném úseku), 1x podmínka pro celou etapu, 1x SM, tři detaily. Jinak mapová jízda mezi kótami i bodem zpestřená reálným i mapovým lineárním ITI.
    Po startu do kóty 102 s příjezdem, přičemž podmínka neumožňovala využít nejkratší cestu, protože v cestě stála kóta 103 s povinným odbočením vpravo, což nešlo na nejkratším průjezdu provést. Pokračovalo se přes Uničov do Medlova – kóta 401. V Uničově bylo potřeba včas splnit předepsané odbočení vpravo v kótě 503.
    V Medlově byla cesta do a z kóty 401 byla celkem v pohodě, do 402 to také nebylo nijak složité, i když se zde ve středu kumulovaly a prolínaly posádky všech kategorií ze všech směrů. V kótě 402 bylo potřeba hned poznat, že do otočného „pytle“ ve směru ručiček pro cestu do kóty 407 je třeba odbočit hned na parkoviště vedoucí souběžně s hlavní komunikací obce.
    Potom přišla pro nováčky relativně náročnější pasáž, kdy bylo potřeba vyhodnotit správný průjezd kótou 407 s odbočením vpravo a použití detailu kóty 407 pro další průjezd etapou. Tady se zapotila živá PK 4. První razítko se vzalo při příjezdu do kóty 407, druhé razítko při nájezdu na SM přes kótu 401 a třetí při opuštění SM pro splnění vložáku během návratu zpět na SM za využití detailu kóty 407 k dokončení průjezdu SM. Po té následovala jízda do Hlivic do kóty 512.
    Na návsi v Hlivici byla od autorky připravena drobná taškařice za využití stanoveného průjezdu kótou 512 s následnou reálnou „chlupaticí“ – lineárním ITI a reálným odbočením vlevo. Do toho sehrál roli i úsek plnění vložáku. Pro nováčky křest ohněm, ale pro zájemce o objasnění podstaty řešení jednoduchá věc pro seznámení se s některými základy AOS.
    Po zdárném průjezdu se pokračovalo do Úsova – kóty 414. Na první pohled nic složitého, ale bylo potřeba pomocí detailu odhalit, že do kóty se musí přijet přes SPK 17 od SZ, neboť bylo potřeba odbočit v kótě výjezdem vlevo. Další průjezd do bodu U se tak musel odehrát znovu přes SPK 17.
    Po průjezdu bodem U s výjezdem se muselo hned reagovat na reálný přejezd na začátek mapové chlupatice. Ten začínal v podstatě hned boční uličkou vlevo cca 50 m od křižovatky bodu U. My jsme 50 m přejeli, řidič Roman byl rychlejší než moje myšlenkové pochody. Ale žádná komplikace nenastala. Stále platil vložák, nicméně žádná velká záludnost zde nebyla. Jenom si uvědomit, že se jede mapová chlupatice na jedné křižovatce obohacená vložákem.
    Z Úsova už zbývala pouze cesta do cíle. Na dlouhém přejezdu byla připravena pouze jedna jediná vychytávka v obci Stavenice, kdy dle mapy bylo potřeba objet malý trojúhelníček a vyhnout se SPK R – po průjezdu kolem radaru hned při vjezdu do obce, jehož obsluha se schovávala tuším u balíků slámy nebo za nějakým poutačem. Přesně jak to bylo, už vypadlo z hlavy. Nicméně tady ta mapová finta byla pro nováčky krutá k řešení.
    Pokračovalo se do cíle přes kótu 601 na kruháči s povinností odbočit vpravo dle podmínky, takže do města Mohelnice, na následujícím kruháči vlevo. Při jeho průjezdu jsme v tu chvíli vůbec nevěděli, že až do tohoto okamžiku máme čistý štít průjezdu za 0 TB. A už vůbec jsme netušili, že právě na tomto kruháči jsme v odpoledním protislunci tento čistý štít ztratili – 300 m před cílem soutěže. Nezapsali jsme SPK JU, které tam bylo již dopoledne.

    Do Mohelnice ještě jednou dík za poučnou soutěž, jak připravit B25.

    autor příspěvku: Vláďa   


      Zpět na výběr roku 2023