VSTUP     AKTUALITY     DISKUSE     VÝSLEDKY     KALENDÁŘ     PROPOZICE     PŘIHLÁŠKY     POKYNY     FOTO     ARCHIV  
  ZAČÍNÁME S AOS  
   ARCHÍV:
.
         2021
.
         2020
.
         2019
.
         2018
.
         2017
.
         2016
.
         2015
.
         2014
.
         2013
.
         2012
.
         2011

  27.02.2015 23:11   Mikulášská 2014- průvodce po trati
I když už je to dlouho, tak zde umísťuji průvodce po trati, který jsem slíbil zpracovat. Je to takový test paměti pro účastníky, jestli si ještě na něco budou vzpomínat:-)
Itineráře a trať Shell cupu vznikly tak, že jsem vycházel z itinerářů pro Český pohár s tím, že jednodušší místa jsem ponechal a složitější místa jsem se snažil zjednodušit- vypustil jsem některé podmínky a vložáky příp. zkrátil jejich platnost apod.
1. etapa
Od startu jedu do 202, cestou nesmím zapomenout na vložák za koncem obce „Přestanov“ P- otočná SPK 47. Do 202 od severu dle detailu- SPK 38. Před 202 je ale „STOPka“, takže v ní jedu P dle vloženého iti (VI), znovu přes „38“ do 202, ale podruhé „STOPka“, takže znovu přes 202 dle VI. Takto jsem to původně nezamýšlel a v ČP VI se STOPkami vypadal jinak, ale v rámci zjednodušení jsem to vymyslel takto a nedošlo mně, že bude hned splněn druhý průjezd STOPkou. No nic, řešení to ale mělo. Teprve teď můžu v iti odškrtnout k. 202, protože konečně přijíždím mapově (znovu „38“). Další průjezd- SM 1 a do 205 by měl být hladký a bez SPK. Před k. 205 byla další STOPka a měl zde být použit znovu VI na „STOP….“, ale tím jak jsem VI přeformuloval, tak jsem iti o další vložák v kótě ochudil
V další části hladký průjezd do 206 („26“) a reálnou slepou mapou (SM2) návrat do 206. Hladký průjezd do 207 („27“ a „24“). V k. 207 použiju detail k opětovnému průjezdu do 207 („23“), ale pozor- teď musím splnit podmínku „komunikace v detailu 207 smím projet nejvýše 1x“. Mám jet do liché kóty (jakékoliv), takže se nabízí nejbližší 207- tam ale vzhledem k podmínce nemůžu, takže jedu do další nejbližší tj. 209. Dále hledám mapový tvar křižovatky vyznačený v iti (pozor nejedná se o reálný tvar, který vím, že jedna posádka hledala v reálu) a navíc je orientovaný k severu. V k. 209 nezapomenu na detail a jedu ve směru mapové jednosměrky („21“). Mapový tvar je v severní části obce Modlany a šipkáčem pokračuji dále – konec obce (Kateřina a „42“), hned za koncem 2xP a jsem zpět na hlavní. Český pohár to měl v tomto místě mnohem složitější. Dle mapy do k. 211, ale není to tak jednoduché- v detailu 209 nesmím jet proti mapové jednosměrce („21“), v obci Věšťany sjíždím dle mapy z hlavní silnice mírně vlevo (kus hlavní silnice v mapě chybí, SPK „18“) a ve 211 nesmím zapomenout na detail a mapovou jednosměrku („7“).
Poslední část začíná jednoduchým průjezdem dle mapy do k. 214, z ní výjezd na jihozápad, hned je ale konec obce Sezemice („50“), takže pozor dle VI musím P (není to tedy P, které mám v iti) a na další musím teprve splnit tu pravou (v k. 214, znovu „50“), kterou mám v iti. Za kótou ještě jednou VI za koncem obce, když zapomenu, můžu využít komunikace v detailu k dalšímu průjezdu do 215. Zde jsem opět ve snaze zjednodušit pro vás iti oproti Českému poháru, ale udělal jsem chybu a zapomněl, že při odjezdu z obce Sezemice je znovu konec a za ním tedy musíte znovu splnit VI- tedy P- na toto mě upozornili pozdější vítězové. Chyba to sice byla, ale řešení to má, i když je průjezd dlouhý a stojí čas. Při jízdě do k. 215 se můžu jet otočit do detailu k. 211 (SPK „1“ a „7“). Jsem v k. 215, hledám nejbližší mapovou P a nesmím zapomenout na detail 215, v němž musím dodržet šipky v křižovatkách, takže zde P zajet nejde. P je až na další křižovatce v mapě („15“)a po splnění znovu mířím do detailu 215, ale pozor- znovu podmínka- komunikace v detailu smím projet nejvýše 1x, takže v detailu se otočit nemohu, pouze využiju propojovací komunikaci a přes stejnou SPK „15“ jedu dle mapy. Průjezd do ČK 1 vypadá jednoduše, ale pozor přímo do ČK je zákaz odbočení doleva (proč to nevím, ale je tam). Musím se jet dle detailu ČK otočit a přijet z druhé strany (teď už doprava můžu, SPK „34“).
2. etapa
Z ČK 1 odjíždím šipkáčem, ve kterém by neměly být žádné záludnosti. Přesto však jedna špičková mistrovská posádka přehlédla jednu dopr. značku „hlavní silnice“ a vracela se na start, kde mě vystrašili, že tam mám chybu. Ne, chyba tam nebyla, šipkáč byl v pořádku, záludnost byla až na konci- za „dej předností“ L- nikoliv však po hlavní silnici, ale když L, tak co nejvíce a to bylo do úzké komunikace pod most. Pokud jste jeli správně, nemáte navíc SPK „32“. Dále do k. 216 po hlavní silnici na Teplice, při sjezdu z hlavní je „začátek obce“- zde VI P přes parkoviště (ale SPK tam není). Cestou beru SPK „50“ a jsem ve 216. Odsud hledám SM 3 a můžu ji položit do mapy, protože je ve stejném měřítku. Samotná SM by neměla být náročná („49“), ale důležité je změřit (resp. správně určit v mapě) její konec, nekončí totiž na mapové komunikaci, ale cca 1 mm až za ní tj. musím hlavní silnici přejet a teprve cca po 30m SM končí. Dále do 217, takže se musím na obdélníku v mapě otočit („46“) a přes k. 216 dojet do 217, která má v iti detail. Toto je hodně těžké místo a ve stejné podobě bylo použito i v Českém poháru. Přijel jsem totiž na první kruhák a musím splnit VI (poprvé 48“), v tu chvíli zapomínám na detail a kruhák opouštím dle VI prvním výjezdem tzn., že jsem tedy nebyl mapově v k. 217 a nemůžu si ji v iti škrtnout. Jsem mimo mapu, ale mám jet dle mapy tj. dle Řádů jedu tak dlouho po hlavní silnici nebo R (není-li hlavní zřejmá) až dorazím do mapy, což je těsně před kruhákem. Dle detailu musím mapově dojet do 217- to je ta křižovatka nalevo ode mě, takže musím objet skoro celý kruhák (podruhé „48“). Dále hledám k. 238 a snažím se do ní dojet nejkratší mapovou cestou, nenechám se zmást tím, že vím, že jednu křižovatku před 217 na kruháku je „zákaz vjezdu do jednosměrky“ a protože mně tudy vede nejkratší mapová cesta (reálné údaje např. dopr. značky si při mapové jízdě nepamatuji a nepočítám s nimi dopředu). Teprve až když k uvedené značce dojedu a nemohu splnit požadovaný mapový výjezd, musím přehodnotit zvolenou mapovou trasu a zvolit jinou, tentokrát už s tím zákazem uvažuju, protože cestu řeším v tomto místě a u značky stojím (uvažuji s reálnými údaji v místě odkud volím novou map. trasu, takže potřetí a už opravdu naposledy SPK „48“). Pro Shell cup velmi těžké (v ČP zde z 13- ti posádek chybovalo 5), ale pro pochopení pravidel pro AOS velmi poučné. Další lahůdkou je průjezd šipkáčem z k. 238, nesmím totiž zapomenout, že křižovatky s jednoznačným výjezdem nejsou v šipkáči uvedeny. Cestou projíždím několik křižovatek s jednoznačným výjezdem („44“) a i když už to vypadá, že se blížím ke „STOPce“ v šipkáči, musím ještě před ní splnit druhou P a vzít znovu „43“. Tak to mně dalo dost práce to vymyslet, aby to fungovalo i těm, kteří nezajedou tu druhou P. Ale kromě jednoho jste to všichni zajeli, tak to vás chválím.
Do bodu A je to jen po hlavní bez SPK. Hledám nejbližší „odboč“ v mapě a to je v Nových Srbicích. Před mapovým odbočením však přijíždím k „začátku obce“ a musím splnit VI (odboč- reálně tj. vlevo)- SPK „43“, mapovou křižovatku jsem projel reálně a nemám splněné mapové „odboč“. V k. 250 se snažím odbočit, ale nejde to (zákaz vjezdu do jednosměrky), na další map. křižovatce je jednoznačný map. výjezd a tak „odboč“ plním na další tj. P do Srbic- další SPK „43“, ale jinde. Dále do k. 219 („40“), zde L, ještě jednou L a znovu přes 219 (ještě jednou „40“) do 222. Před kótou je však „začátek obce“, takže v kótě musím P dle VI a otočit se dle mapy. Zde jsem chybně umístil SPK „38“ v opačném směru, takže se nebere Vyjíždím uvedeným výjezdem z kóty a šipkáčem dojíždím k značce nakreslené v iti mojí stárnoucí rukou (není to podprsenka, ale hrboly), za ní na nejbližší křižovatce P tj. dříve než je umístěna PK, do které tím pádem přijedu z opačné strany (živá PK „13“). Do k. 228 jednoduchý průjezd, zde P a nejkratší map. Cestou do 220. Chtěl bych jet L, ale tam je zákaz do jednosměrky, tak musím P („39“). Z 220 uvedeným výjezdem až na hlavní silnici Ústí- Teplice, zde na „dej přednosti“ P a dle mapy do ČK 2 tj. v Soběchlebech SPK „40“. V Přestanově na velké křižovatce musím ale popřemýšlet. Nejkratší cesta do ČK vede R a na další L a tak jedu R, i když již z minulých průjezdů vím, že L do ČK to nepůjde (zákaz vjezdu) a na další L na parkoviště to také nepůjde (plná čára), nenechám se tím zmást, protože s reálnými údaji nemůžu při mapové jízdě uvažovat dopředu. Dle mapy je to sice dlouhý objezd, ale naštěstí po cestě dojedu k SPK „7“, která mě otáčí a já můžu konečně do ČK 2, hurááá a jsem v cíli

Zdeněk Klenák
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Klenák Zdeněk   
  15.02.2015 16:00   Automobilová orientační soutěž O pohár města Příbramě
Na sobotu 7. března 2015 připravuje Autoklub Příbram automobilovou orientační soutěž.
Přijďte si zajezdit zimní krajinou po okolí Příbramě. Zvítězí posádka, která projede zadanou trať po komunikacích, uvedených v jednoduchých itinerářích a srozumitelné mapě.
Start je před Kovohutěmi ve Lhotě u Příbrami, cíl a vyhlášení také.
Máme pro Vás na uzavřeném parkovišti připravenu jízdu zručnosti na čas.
Pro vítězné posádky jsou určeny nablýskané poháry, pro nejlepší budou podle možností pořadatele věcné ceny a pro všechny posádky dojezdový oběd zdarma.
Pokud se chcete zúčastnit, přihlašte se do 28. února na e-mail Denisa@seznam.cz.
Startovné je 250 korun za posádku, platí se při přejímce, která bude od 8 hodin v restauraci Kovohutí Příbram.
Start prvního vozidla plánujeme v 9 hodin, vyhlášení výsledků v 16 hodin.
Délka soutěže 40 km, jede se za běžného silničního provozu.
Co Vás čeká a podle jakých pravidel jezdíme nahlédněte na www.aoscz.info, což jsou stránky mistrovských soutěží, my jedeme samozřejmě zájmovou sranda soutěž.
Veškeré další informace můžete získat na telefonu ředitelky soutěže Denisy Šrajnové číslo 111 444 888.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Nusl Blažej   
  03.02.2015 19:30   Výbor našeho Svazu připravuje novou sezónu.
- Výbor Svazu AOS AČR dokončuje kalendář soutěží pro rok 2015. Zatím chybí jeden pořadatel dvoukola MČR.

- Předpokládáme, že seriál MČR 2015 bude tak jako obvykle desetikolový.

- Po schválení kalendáře MČR 2015 budou vydány prováděcí pokyny. Výbor se bude snažit, aby se tak stalo v horizontu nejbližších dnů. V tuto chvíli je již možno se přihlásit do MČR na našich stránkách v oddílu "přihlášky".
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Duža