VSTUP     AKTUALITY     DISKUSE     VÝSLEDKY     KALENDÁŘ     PROPOZICE     PŘIHLÁŠKY     POKYNY     FOTO     ARCHIV  
  ZAČÍNÁME S AOS  
   ARCHÍV:
.
         2021
.
         2020
.
         2019
.
         2018
.
         2017
.
         2016
.
         2015
.
         2014
.
         2013
.
         2012
.
         2011

  18.03.2015 21:24   Shell cup 2014
Navazuji na nepřekonatelné hodnocení Terezy z minulého roku. Tenkrát jsem po přečtení dokonce řekl, že nechceme nikdy vyhrát Shell, protože takové hodnocení celoroku, jako od Terezy a Libora, se nedá rovnocenně opakovat. No, slovo jsme nedodrželi, a tak mi nezbývá, než se pokusit ze sebe vymáčknout něco úplně jiného, aby se to nedalo srovnávat.
Pokusím se s pomocí všech map a itíků z proběhlých soutěží vybavit si něco o jednotlivých kolech a uvést pro pobavení pár zásadních chyb z nichž jsme se „snad“ poučili.

1. Hrubá Skála. Díky proběhlé „internetové zimě“ se z hlavy během čtyřměsíční pauzy tolik nevykouřilo, tak jsme s velkým nadšením vyrazili na první kolo. Po tom, co jsme slyšeli z vyprávění o předchozím ročníku, jsme vůbec nelitovali, že na silnicích nebylo po sněhu ani památky. Mapy i iti byly přehledné, vložáky jasné, podmínky žádné.
Chyba: Po projetí téměř celé první etapy, kdy nám do cíle zbýval sotva kilometr, času ještě 20 minut a v ITI už jen okno s ČK, jsme měli ujeto asi o 10 km míň, než měla být délka etapy. Zastavili a přemýšleli, kde jsme mohli udělat chybu. Napadlo nás jen jedno místo, tak jsme se vrátili a vyrazili odtud opačným směrem. Ujeli jsme asi 8 km a nenašli řešení. Tak jsme se otočili a do ČK dorazili se 17. minutovým zpožděním.
Poučení: Ne vždy deklarovaná délka etapy odpovídá skutečnosti.

2. Střelka. I tuto soutěž jsme jeli poprvé. Překvapila nás spousta „místních“ soutěžících, z nichž mnozí, jak se později ukázalo, jezdí velice dobře. Škoda, že jezdí jen „doma“ a ne celý seriál. Mapy výborné, při plnění „vložáků“ se člověk i trochu protáhnul. Jedna SM a v měřítku ZM
Chyba:Hned po startu jsme vyrazili nejkratší cestou k dalšímu oknu, zapsali do výkazu první PK a pak zjistili, že jedeme přes bod, který není v ITI.
Poučení: Piš si PK na papír a do výkazu teprve až před „živou“ nebo časovkou.

3. + 4. Esker. V Liberci jsem předtím nikdy nebyl. Jen jednou, možná dvakrát jsem přes něj pouze projížděl. Po této deštivé sobotě se mi tam však docela zalíbilo. Obě kola byla hezky postavena, etapy sice krátké co do vzdálenosti, ale ne co do času. Takže se nedalo na „přejezdech“ moc relaxovat. ITI byly postavené i pro úplné začátečníky, bohužel nikdo takový se nedostavil. Škoda pěkné práce autora. Po dojezdu každého kola jsme byli hned vybaveni vymazleným popisem správného průjezdu i s výkladem. Na trase mně nejvíc překvapila a pobavila SM 3D.
Chyba: Při plnění vložáku „na dejce vždy poprvé L“ jsme při příjezdu na hlavní sice odbočili vlevo, ale ještě víc vlevo byla cesta k nějakým garážím, kterou jsme bohužel ignorovali.
Poučení: L resp. P znamená co nejvíce vlevo resp. vpravo, jak říkají řády.

5. + 6. Kladno. Do Kladna jsem se těšil, mají tu vždy všechno hezky propracované, krásně přehledné mapy. Trochu nás zaskočila náročnost obou kol. Zkušenější soutěžící to zhodnotili tak, že Shell byl na úrovní poháru a pohár na úrovni mistráku. Napovídají tomu i bodové příděly. Jediní vítězové se v obou kolech dostali pod 2000 bodů. No, aspoň jsme si vyzkoušeli, co nás za chvíli (doufám) čeká. A letos se tam těšíme zas.
Chyba: Hned po startu jsme vyrazili po hlavní vlevo a dál nejkratší cestou do kóty. Že je v detailu jednosměrka jsme zjistili až při diskuzi v cíli.
Poučení: Nechvátat a hlavně respektovat detaily.

7. Krajem kalicha. V Táboře jsme si všichni kromě dvou „shelláckých“ etap dobrovolně vyzkoušeli i jednu „lehkou“ etapu pro ČP. Tam jsme všichni nasbírali více či méně dvojnásobek TB jak v ostatních etapách. Tedy až na jednu posádku, která to měla tak trochu naopak. Asi by dosahovali v poháru lepších výsledků než v Shellu. :-)
Chyba: Ve 3. etapě vložák: Na první křižovatce se zrcadlem odboč. Viděli jsme první zrcadlo až při jízdě po SM, odbočit se dalo jen dále po SM. A nebylo nám to divné.
Poučení: Vložák tě může ze SM vyhodit, ale ne vést jejím pokračováním. Pokud máš něco takového na trati, zřejmě jsi udělal někde něco špatně. Máš-li čas, vrať se a zkus to znovu.

8. Chlumec. Závěru sezóny předcházelo mírné napětí. Vzhledem k tomu, že odpadlo kolo v Příbrami, nabízela se možnost, že se celkové výsledky budou počítat ne z 5., ale jen ze čtyř kol. V tom případě by stačilo posádce č. 111 přijet a zvítězit a stali by se celkovými vítězi. Ale do okamžiku startu se neobjevili, čímž bylo již o konečném pořadí rozhodnuto. Takže jsme se svezli bez tlaku a tuto hezkou soutěž jsme si opravdu užili.
Chyba: Do kóty 202 jsme jeli dle ZM a zcela jsem ignoroval detail.
Poučení: Z předchozích chyb se máš poučit (Kladno) a ne je opakovat znovu.


Co říct závěrem? Ročník 2014 je za námi. Některé soutěže byly lehčí, některé těžší. Je škoda, že stabilně jezdí málo posádek. Stavitelé se s tím piplají a pak to jedeme třeba jen čtyři posádky. Chtělo by to nějakou reklamu třeba v podobě šotů když ne v celostátních, tak aspoň v regionálních televizích. Nemá někdo někoho například v ČT4? ;-)

za posádku č. 102 Tomáš Žurek
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Tomáš   
  18.03.2015 14:56   Mikulášský pohled - sice pozdě, ale přece!
Závěr seriálu AOS 2014 kategorie Shell cup se jel 6. 12. s příznačným názvem „Mikulášská“.
Po vyvěšení „průvodce po trati“ jsem po necelých třech měsících projel znovu obě etapy, tentokrát jen na Steet View a oživil si tak tuto hezkou soutěž. Jak jsem psal již v diskuzi, měl by litovat každý, kdo nepřijel. Nemusím popisovat celé etapy, to udělal v „průvodci“ velmi hezky autor tratě Zdeněk K. Takže jen pár perliček, které mi nejvíc utkvěly v paměti, nebo které jsem si tím opětovným projetím vybavil.
V první etapě první chyba hned v příjezdu do kóty 202. Místo podle detailu, jsme to objeli podle ZM => PK navíc. Pak to probíhalo poměrně hladce, až na průjezd 207 – 207. Myslím, že jsme ten trojúhelník objeli správně, ale PK 23 jsme nezapsali. Asi ji před námi někdo na chvilku schoval. Pak nám přišlo hrozně daleko otočení po P za severním výjezdem ze Sezemic až v kótě 211, čekali jsme pořád nějakou otočnou PK, ale to už Zdeněk vysvětlil. Hezké na přemýšlení bylo i P za kótou 215.
Druhou etapu jsme pohnojili hned za startem. Mylně jsem si myslel, že 2x hlavní s dodatkovou znamená dvě křižovatky s uvedenou značkou, takže jsme jeli dál rovně a tak nás L + vložák L na dejce přivedli někam do háje. Na tuto chybu jsme nedokázali přijít, takže jsme přijeli do 216 prostě odněkud. Konec SM3 jsem taky vyhodnotil špatně. Tím jsem dodatečně zjistil, že kombinace pauzák a třesoucí se ruka není dobrá a pro letošek to zkouším místo pauzáku s čirým plexisklem a lihovkou. Zdá se mi to lépe viditelné. No a kruháč – PK 48 – pouze 1x. Všechno špatně, přesně opačně, jak to Zdeněk popsal. Dál už jsme to měli čisté a s dobrým pocitem. A že jsme přehlédli začátek obce před kótou 222 a vůbec nedali P nakonec nevadilo.
Tak ještě jednou, díky za hezké svezení.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Žurek Tomáš   
  07.03.2015 08:44   Ročenka AOS 2014 - 2015
Když již byla zveřejněna příloha ročenky, zbývá jen zveřejnit Ročenku samotnou.

Ve verzi Ročenky, kterou jsem rozdával na Hrubé Skále byli chybně uvedeni vítězové Českého poháru, za což se velmi omlouvám posádce Vlk- Kopeček. Všem, kterým jsem Ročenku rozdal, bude uvedená stránka vyměněna příp. si ji můžete vyměnit sami, stránka je ke stažení zde.

Do kalendáře Shell cupu Čechy byla doplněna soutěž 12.9. Shell cup Kladno.



Ročenka je připravena ke stažení v našem archívu, nebo přímo na adrese:
http://aoscz.info/archiv/rocenky/2014r.pdf

Oprava chybné stránky zde.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Klenák Zdeněk